Cum te pregătești pentru interviul de angajare?

16/11/2020

În procesul de găsire a unui loc de muncă, pregătirea pentru interviul de angajare este o etapă importantă. Prin urmare este util să ai în vedere posibilele întrebări care ți-ar putea fi adresate și câțiva pașii pe care trebuie să îi faci pentru a nu lăsa nimic la voia întâmplării. Dacă ești pregătit, ai mari șanse să câștigi angajatorul de partea ta și să-l convingi că tu ești cel mai bun candidat pentru postul disponibil.

Așadar, hai să aflăm împreună ce trebuie să faci pentru a te pregăti pentru acest moment.

Programarea interviului de angajare

Aceasta este prima interacțiune cu posibilul angajator și poate avea loc prin telefon sau prin e-mail. În momentul în care ești contactat, asigură-te că știi adresa și ora la care trebuie să te prezinți. Fie îți notezi informațiile în timpul discuției, fie rogi persoana care te-a contactat să îți trimită detaliile printr-un mesaj sau e-mail. 

Informații despre companie

Află înainte unde vei merge. Citește pe site-ul angajatorului detalii despre acesta (istoricul companiei, valori, obiective pe termen lung etc.),  recitește anunțul de angajare și pregătește răspunsurile la întrebările posibile din timpul interviului, bazându-te pe informațiile aflate despre angajator și aspectele relevante despre tine cu care crezi că îl vei câștiga de partea ta.

Cele mai frecvente întrebări într-un interviu de angajare

  1. Ce știi despre noi?
  2. De ce dorești să lucrezi pentru noi?
  3. Care este experiența ta profesională?
  4. Ce studii sau cursuri de specialitate ai absolvit?
  5. Ce te face cel mai potrivit candidat?
  6. Care sunt calitățile/punctele forte care te recomandă?
  7. Care sunt punctele de îmbunătăți?
  8. Ce realizări ai avut până acum?
  9. Ce îți dorești să faci pe viitor?
  10. De ce ai plecat de la fostul loc de muncă?
  11. Ce ai face în situația……?
  12. Ce așteptări salariale ai?

Ținuta vestimentară

Prima impresie contează așa că gândește-te care este cea mai potrivită vestimentație în funcție de postul la care ai aplicat și politica companiei (ea conține reguli interne de organizare). Nu este necesar să ieși în evidență prin haine excentrice sau ieșite din comun, trebuie să fii îmbrăcat decent, curat și îngrijit.

Fii punctual!

Este de preferat să ajungi cu maxim 5 minute mai devreme. Dacă ajungi cu mult înainte, este posibil să nu aibă cine să te preia, deoarece angajatorul poate desfășoară altă activitate.

În timpul interviului:

Atitudinea și poziția ta în timpul unui interviu sunt foarte importante. Fii sincer, calm, zâmbește și ascultă! Totodată, păstrează contactul vizual cu intervievatorul, dar nu abuza de acest lucru. Menține un limbaj al corpului adecvat și o tonalitate potrivită a vocii. Păstrează profesionalismul și nu deveni prea familiar cu angajatorul, chiar dacă acesta are o atitudine foarte degajată.

În cazul în care nu știi ce să răspunzi la o întrebare, spune că te vei informa despre acele lucruri și vei reveni cu răspunsul potrivit. Dacă ai nevoie de timp de gândire, reia o parte din întrebarea angajatorului, pentru a-ți pregăti răspunsul. Iar dacă crezi că ai greșit la o întrebare, nu te pierde! Important este să dai răspunsuri cât mai potrivite la următoarele.

În cadrul interviului, poți primi probe practice în funcție de poziția pentru care candidezi.  Sau uneori angajatorii vor să vadă cum reacționezi în situații limită. De exemplu, într-un job care presupune interacțiune cu clienții, angajatorul poate ridica tonul în timpul interviului pentru a verifica reacția ta în fața unui client recalcitrant. Menține un ton al vocii corespunzător în orice situație și fii pregătit și pentru astfel de situații!

Fii atent la tot ceea ce iți povestește angajatorul și pune și tu întrebări daca ai. Asta va arăta că ești interesat cu adevărat. Iată câteva întrebări pe care le poți adresa interlocutorului tău:

  • Cum de este liberă această poziție în companie?
  • Cum ar arăta o lună, un trimestru sau un an de succes în această poziție? Ce ar constitui o realizare remarcabilă pentru cineva în acest rol?
  • Care sunt unele dintre cele mai frecvente probleme și provocări pe care aș putea să le întâlnesc în acest loc de muncă?
  • Care sunt etape ulterioare acestui interviu?

După interviu:

Urmează încă doi pași simpli pentru a reuși să câștigi cât mai mult din această experiență.

  • Pasul 1: Dacă ai avut o discuție în care ai simțit că te-ai conectat bine cu angajatorul, trimite  intervievatorului un email de mulțumire în 24 de ore de la întâlnire. Subliniază că ai avut o experiență bună și ceea ce ai învățat te face să fii entuziasmat de rol și de companie (menționați 2-3 lucruri). Transmite un mesaj scurt, cu o notă pozitivă.
  • Pasul 2: Dacă nu primești un răspuns mai devreme, trimite un e-mail de follow-up în termen de 2 până la 4 săptămâni. Doar menționează când ai avut interviul, cu cine și întreabă dacă s-a luat o decizie în ceea ce privește postul disponibil.

 

Acum ești pregătit să ai un interviu reușit!
Mult succes!

Vezi toate articolele