Locurile de muncă din Alba și grijile actuale ale comunității locale

07/09/2021

Pandemia a lovit comunități diverse, de la urban la rural, de la mici la mijlocii, fiecare a suferit în urma restricțiilor și a modului de adaptare la noua problemă. Sume enorme de bani au fost consumate și uneori irosite în investiții și planuri de afaceri. Odată ce pandemia a lovit, zeci de mii de oamenii din România fie au avut parte de pierderi financiare fie au rămas fără locuri de muncă în Alba.

De exemplu, după ce autoritățile au urmărit incidența efectelor pandemiei asupra comunităților, au fost instituite o serie de măsuri economice și fiscale. Astfel, atenția acestora a fost îndreptată către analizarea impactului crizei sanitare asupra firmelor.

De la stresul cifrelor până la înțelegerea contextului din timpul pandemiei în Alba, locurile de muncă au fost unul dintre sectoarele cele mai afectate. Modul în care angajații și angajatorii au gestionat aceste probleme nu s-au redus de data aceasta doar la mediul profesional prin îndeplinirea responsabilităților, ci și la nivel mental. Situația a afectat dramatic capacitatea de a tolera stresul la muncă a fiecăruia. 

Județul Alba și problema locurilor de muncă 

De-a lungul timpului, inclusiv în ultimii doi ani, multe proiecte au rămas pe rol în județul Alba, însă locurile de muncă pentru modernizarea drumurilor, școlilor sau stațiilor de epurare a apelor s-au redus considerabil nu doar datorită schimbărilor din 2020, ci și a modului în care autoritățile au gestionat problemele locale. 

Deși oficialii guvernului au stabilit că lucrările și proiectele finanțate aflate pe rol în Alba nu se vor sista, situația rămâne tensionată, deoarece au survenit multe amânări. Un număr foarte mare de proiecte tergiversate au atras după sine pierderea locurilor de muncă din Alba. De la stresul pandemiei la stresul comunității, de la ușor la greu angajabil, fiecare cetățean a avut de suferit, iar situația proiectelor este doar un exemplu minor. Pentru cetățenii lipsiți de studii sau o calificare specifică, locurile de muncă necalificată au devenit acum – în 2021 - și mai dificil de accesat. 

Tot mai multe soluții au apărut pentru cei care și-au pierdut locul de muncă, iar în Alba situația se aplică similar. Fie că alegi să te orientezi către altă profesie, colaborezi cu o agenție de consiliere sau alegi să devii liber profesionist, întotdeauna varianta este de a porni de undeva și a continua să insiști în ceea ce ți-ai propus. Datorită situației economice și sociale multe posturi au fost scoase din piața muncii, nu doar locurile de muncă necalificată și nu doar Alba a avut de suferit. 

Stresul în muncă 

Fie că îți cauți sau ai deja un job, un simptom comun ambelor cazuri în această perioadă este stresul. Pierderea locului de muncă nu este singurul stres al unui angajat. Mediul, oamenii, activitățile desfășurate și felul în care individul răspunde la cele întâmplate de-a lungului zilei poate provoca stres, care, de cele mai multe ori, dăunează sănătății.

Preocupările cu privire la bunăstarea publică și sănătatea mintală sunt în creștere. Stresul la locul de muncă are consecințe semnificative asupra sănătății, care variază de la relativ benigne (cum ar fi mai multe răceli și gripă) până la potențial grave (cum ar fi bolile de inimă și sindromul metabolic).

Fie că ai un loc de muncă de 8 ore fie lucrezi cu jumătate de normă, o abordare mai realistă este aceea de a adopta strategii eficiente de organizare a timpului pentru a reduce stresul la locul de muncă actual. Câteva tehnici de gestionare a stresului pe care le puteți încerca dacă vă este greu să faceți față stresului la locul de muncă le regăsi în acest articol.

Găsește-ți loc de muncă în Alba cu ”Lucrez din nou”

Dacă îți cauți un job în Alba, în regiune sau restul țării, platforma www.lucrezdinnou.nou te poate ghida către ocupația potrivită pentru tine. 

Te poți înscrie pe platformă pentru a completa testele vocaționale sau a căuta oferte de joburi. Poți selecta postul și orașul dorit, iar variante numeroase din piața muncii vor fi aflate la un click distanță. Numărul de contact/e-mailul sau alte informații necesare se regăsesc pe site. Intră și află mai multe despre cum platforma te poate ajuta gratuit pentru a găsi ocupația pentru tine - loc de muncă de șofer, loc de muncă în call center, loc de muncă de noapte sau de zi, cu program normal sau part time, multe variante sunt actuale și te poți orienta rapid. 

 

Vezi ofertele de muncă din Alba

Vezi toate articolele