Cum să te orientezi în carieră – locuri de muncă în Argeș
La nivel național, și implicit regional, situația pierderii locurilor de muncă și intrării în șomaj se păstrează instabilă. Ocupații suspendate, afaceri înghețate și multe consecințe nefaste – aceasta este traducerea poetică a anului 2020 pentru majoritatea țărilor în care COVID-19 a fost pe prima pagină.
Cu toate acestea, la nivel particular în județe, chiar de la începutul anului 2021, schimbări socio-economice încep să se vadă. Județul Argeș este una dintre zonele unde îmbunătățirile se văd, iar regiunea Sud-Muntenia, cea din care face parte, nu dezamăgește prin exemple locale.
Poziția regiunii Sud-Muntenia în contextul socio-economic
Institutul Național de Statistică alături de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, determină în fiecare an rata șomajului BIM (conform definiției Biroului Internațional al Muncii) și rata șomajului înregistrat (determinat de ANOFM). Astfel, începutul anului 2021 aduce cu sine o cifră de 5,5% - rata șomajului la nivel național.
După cum putem observa activitatea economică, piața forței de muncă și angrenajul populației în practică la locul de muncă au fost afectate considerabil de pandemia de COVID-19. Nu doar România este afectată. La nivel european, influența crizei s-a resimțit considerabil, conform Eurostat, oficiul european de statistică.
Administrativ, România este împărțită în 8 regiuni: Bucureşti-Ilfov, Sud-Vest Oltenia şi Vest, Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est și Sud-Muntenia. Cu privire la regiunea Sud-Muntenia, o caracteristică aparte, cu influențe în zona economică și socială, o are orientarea prielnică față de București-Ilfov. Un alt aspect de urmărit este prezența sa favorabilă în partea de sud a fluviului Dunărea, ceea ce conferă deschidere către cele 8 țări riverane, iar printre județele cele mai industrializate, se numără Argeș și Prahova.
Locuri de muncă în Argeș
La începutul anului 2020, când pandemia a lovit din plin piața locală, regiunile din România cu rata cea mai mare a șomajului erau Sud-Vest (4.9%) şi Nord-Est (4.3%), iar cu cea mai mică Bucureşti (0.8%) şi Vest (2.0%). Sud-Muntenia nu s-a aflat în niciuna dintre cele două extreme. Cu o rată a șomajului de 3,5%, se situa cu 2 procente mai puțin față de scorul înregistrat per total în România la începutul lui 2020.
Ocuparea forței de muncă rămâne o preocupare, iar la nivel național putem observa existența angajatorilor din companii multinaționale, din cadrul statului sau din partea organizațiilor non-guvernamentale. Locurile de muncă din Argeș, în genere, sunt certificate prin contracte pe perioadă determinată/nedeterminată, cu program full time/part time, ce solicită o anumită pregătire sau sunt locuri de muncă fără experientă.
Locurile de muncă din Argeș au fost influențate și de anumite blocaje financiare pe parcursul anului 2020.
Zona este caracterizată de o rețea dezvoltată de materii prime și resurse naturale, Prezența a mai multor industrii în sudul țării păstrează constant locuri de muncă fără experință (necalificate) și calificate. Din perspectiva pregătirii, regăsim locuri de muncă în construcții, domeniul chimic și petrochimic, în zona automobilelor, respectiv agricultură, zootehnie, piscicultură și turism.
Regiunea are avantaje deosebite din perspectiva calității terenurilor agricole ecologice, a existenței coridoarelor naționale de transport și a accesului către Aeroportul Henry Coandă. Astfel, aceasta reușește a furniza, prin intermediul statului și al companiilor private, atât locuri de muncă de 8 ore – cu program normal, de 4 sau 6 ore, cu ture de zi sau de noapte. Această realitate este importantă, căci flexibilitatea, mai ales în perioadele de criză economică, este esențială pentru locuitori.
Cum schimbă Tronsonul 5 parcursul locurilor de muncă din Argeș
Ministerul Transporturilor va iniția în jumătatea lunii iulie formalitățile pentru începerea lucrărilor pentru autostrada Sibiu-Pitești. Pentru că fiecare început de drum, chiar și al unei autostrăzi, creează locuri de muncă, de această dată autoritățile anunță deja primele angajări. Locuri de muncă în pază și locuri de muncă în Argeș pentru muncitori necalificați, comuna Merișani.
Comunitatea resimte acest sprijin, iar investițiile și ajutorul din zonă, nu doar creează locuri de muncă în Argeș și în regiune, ci și oferă o viziune pentru ceea ce se poate crea prin construcția autostrăzii. Se anunță deschiderea a aproximativ 1000 de locuri de muncă în construcții pe perioada șantierului, conform oficialitățile locale.
Tot în beneficiul comunității, o fabrică de electrocasnice din Curtea de Argeș anunță noi locuri de muncă în Argeș. Momentan firma are nu mai puțin de 400 de salariați. Oficialii întreprinderii comunică faptul că în perioada următoare vor demara o investiție în zona de producție cu o cifră de peste 11 milioane de euro. 170 de locuri de muncă în Argeș urmează a fi deschise pentru comunitate și zonele limitrofe.
Nu ai găsit un job în Argeș? Încearcă o consiliere în carieră.
Avem șomaj și locuri vacante, situații economice incerte și orientare slabă în piața muncii din România. Ce este de făcut?
Consilierea vocațională poate fi o soluție. Specialiștii din cadrul proiectului ”Lucrez din Nou” pot fi alături de tine pentru a te ghida către ce ai nevoie și știi să faci.
Din experiența multor țări reiese importanței unei educații în care să avem parte de consiliere vocațională. Avantajul de a-ți de seama ce ți se potrivește este doar unul dintre aspectele care sugerează importanța orientării în carieră.
Creează-ți cont pe site și descoperă mai multe despre cum poți accesa ședinție consiliere gratuite sau despre cum să îți alegi jobul potrivit.