Ocupabilitatea în muncă și locuri de muncă în Brăila
Șomajul este o realitate sumbră a oricărei societăți, indiferent de regiune, cultură sau capacitate de muncă. Indiferent că discutăm despre locuri de muncă în Brăila sau în oricare alt județ, în ultimul an, șomajul s-a acutizat în România.
Declanșarea valului pandemic a fost un element important în afectarea stabilității economice a regiunii, însă nu a fost singurului element determinant. Sensibilitatea financiară la nivel local, existența unei rate ridicate a șomajului de dinaintea anului 2020, respectiv numărul insuficient de intervenții la nivelul autorităților locale pentru diminuarea șomajului, în special pentru ocuparea locurilor de muncă fără experiență - au generat realitatea lui aprilie 2021.
Cu toate acestea, încă de la finalul anului 2020 s-au observat îmbunătățiri considerabile privind implicarea autorităților și comunicarea frecventă a disponibilității locurilor de muncă din Brăila – conform AJOFM.
Stadiul șomajului în județul Brăila
Stimulat de noile restricții și realinieri sanitare ale anului 2021, starea de fapt și pulsul social a lipsei ocupației locurilor de muncă indică o sensibilizare economică generală și un grad de încredere scăzut al populației față de instituțiile abilitate.
Potrivit datelor publicate de Institutul de Statistică la finele anului 2020, se arată că rata șomajului a crescut cu 5,4%, cel mai înalt nivel din anul 2016. Similar, în mod particular, județul Brăila simte, de asemenea, efectele pandemiei – AJOFM comunică rata șomajului – 4,41%. Astfel, aproximativ 5400 de persoane nu au un loc de muncă în Brăila.
În ciuda aceleiași titulaturi – șomer, instituția de profil clarifică structura categoriei sociale prin profilarea și încadrarea în nivelul de ocupabilitate, pentru o înțelegere mai profundă, a problematicii locale. Din analizarea datelor reiese faptul că 40,79% din numărul total de persoane fără loc de muncă în Brăila se prezintă – foarte greu ocupabile, 15,03% mediu ocupabile și 8,87% sunt persoane ușor ocupabile.
O creștere în ceea ce privește rata șomajului înseamnă și o schimbare semnificativă de la o luna la cealaltă. Conform Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila – finalul lunii februarie 2021 anunță o creștere de 0,85%, valoare mai mare decât valoarea punctajului lunii de final a anului 2020.
În vederea suportului din partea autorităților față de populația afectată de urmările crizei sanitare, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Brăila a comunicat subvenționarea angajatorilor care încadrează în muncă șomeri, indiferent de tipologia postului sau condițiile de lucru – locuri de muncă fără experiență, cu experiență, locuri de muncă de acasă sau de noapte.
Comunicările Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă în Brăila
Potrivit instituției de profil privind ocuparea forței de muncă, Brăila denumește poziția de șomer prin îndeplinirea simultană a următorilor termeni: are vârstă mai mare sau egală cu 16 ani; nu are un loc de muncă în Brăila și/sau alte zone în care își poate desfășura activitatea; este apt pentru prestarea unui loc de muncă; nu realizează venituri declarate mai mari de 500 de lei și are disponibilitatea de a începe activitatea în imediata apropierea a găsirii unui loc de muncă în Buzău; și/sau unui loc de muncă de acasă, în eventualitatea unei colaborării de la distanță.
Cu toate că situația economică declanșată o dată cu instalarea pandemiei a condiționat angajatorii să suspende sau să restrângă activitatea, Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă declară la finele anului 2020 existența în Brăila a 113 joburi.
În municipiu, cele mai căutate par a fi locurile de muncă în pază. Mai apoi, se adaugă posturi în domeniul textilelor, materialelor sintetice, țesăturilor, cofetăriei, rutier, respectiv 5 posturi dedicate pentru muncitorii necalificați.
În vederea suportului pentru populația șomeră, AJOFM Brăila a organizat diverse serii de formare profesională gratuită. Costul total al organizării și desfășurării sesiunilor de pregătire în muncă se va deduce din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Aceste cursuri privesc specializarea în lucrător-instalator, construcții sau spații verzi.
Noi locuri de muncă în Brăila
Echilibrarea situației economice locale și menținerea unei stabilității în câmpul muncii este de dorit, atât pentru angajatori, cât și pentru actuali/potențiali angajați, cu o atenție sporită asupra locurilor de muncă fără experiență. În sfera dezvoltării comunitare se observă progrese, atât din perspectiva atragerii investitorilor cu activități în producție și logistică cât și în extinderea suprafeței de circulație rutieră – cu scop în transport. Administrația locală din Brăila va demara pe parcursul anului 2021 aproximativ 50 de proiecte finanțate prin fonduri europene, contracte de finanțare sau licitații. Cu scopuri diverse în realizare și stadii diferite de realizare, activitățile anunțate vor crește atât nivelul de dezvoltare al societății cât și numărul locurilor de muncă în Brăila.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă în Brăila, suntem aici pentru a te ajuta. Platforma ”Lucrez din nou” reunește anunțuri ale principalelor platforme de căutare de joburi. În plus, îți oferim consiliere vocațională gratuită, ajutor în vederea pregătirii pentru interviu sau ajutor în găsirea locului de muncă potrivit. Contactează-ne la 0728.354.651.
Vezi ofertele de muncă din Brăila
Vezi toate articolele