Stresul la locul de muncă. Județul Caraș-Severin și adaptarea mediului profesional în pandemie
Problema stresului la locul de muncă s-a intensificat o dată cu urmările aduse de pandemie. În mod particular, județul Caraș-Severin alături de regiunea Sud-Vestică are parte de această situație, iar modurile prin care putem gestiona situațiile conflictuale, nu doar în locurile de muncă din Caraș-Severin, pot fi diverse.
Stresul legat de muncă poate fi considerat cel mai întâlnit, în orice domeniu. E-mailuri, mesaje, telefoane care sună recurent, multe task-uri și timp limitat - este suficient pentru a face pe oricine să devină stresat. Tensiunea la locul de muncă este frecvent cunoscută, însă atunci când aceasta devine cronică, poate afectată nu doar sănătatea profesională a angajatului, cât și cea fizică. Experimentarea efortului de lucru este inevitabilă - chiar dacă îți place ceea ce faci - dar există pași pe care îi poți lua pentru a menține stresul la locul de muncă la un nivel minim.
În acest articol vom selecta câteva dintre cele mai uzate feluri prin care angajații își pot menține o stare de calm și pot lucra într-un mod eficient.
Situația locurilor de muncă din Caraș – Severin
În România stresul este la fel de cunoscut ca în orice altă țară, dar în funcție de județ situația se poate complica. Să ne orientăm către județul Caraș-Severin și locurile de muncă de acolo. Acesta face parte din regiunea sud-vestică denumită Oltenia. Aici rata șomajului înregistrat recent a fost de 5,3% cu peste 45 de mii de șomeri. O parte considerabilă din locurile de muncă din Caraș Severin au dispărut în urma repercusiunilor aduse de pandemie, iar altele fie au fost comprimate în locuri de muncă de 4 ore, fie au fost alipite mai multe funcții într-una pentru a reduce costurile.
Cu 783 de mii de persoane ce sunt eligibile pentru un loc de muncă în Caraș-Severin, și un total de 66% din forța locală a regiunii din Sud Vest a României, județul are ocupații și domenii diverse de activitate economică. Raportat la ponderea populației civile, cele mai multe locuri de muncă sunt în construcții și industrie. În același timp agricultura ocupă un loc semnificativ, cu nu mai puțin de 1 milion de hectare unde se cultivă plante oleaginoase, cereale, legume și fructe.
Atât în județul Caraș-Severin cât și în regiunea din care face parte regăsim un capital natural deosebit de diversificat, exploatat prin metalurgie, electrotehnică, auto sau construcții de mașini. Sectoarele industriei fac astfel ca locurile de muncă în construcții să fie recurent solicitate. În același timp, o nevoie similară regăsim pentru locurile de muncă în depozite, transport, vânzări sau producere de materiale prime. Revenind către medii de lucru solicitante pentru angajați, observăm că indiferent de domeniu sau normă, în cadrul unui loc de muncă de 8 ore sau 4 ore sau al unui loc de muncă de noapte sau de zi, stresul este nelipsit în mediul profesional.
Cum să gestionezi stresul la locul de muncă
Fie că vorbim despre un loc de muncă fără experiență sau unde avem un istoric îndelungat, un aspect important în mediul de lucru ne însoțește de fiecare dată – stresul. Stresul de la job, în Caraș-Severin, reprezintă o preocupare constantă pentru orice angajat și angajator. Pentru orice poziție sau intensitate a responsabilităților, stresul însoțește fiecare mediu de lucru, iar modul în care alegem să ne gestionăm energia, va determina cât de productivi și sănătoși vom fi.
Începe ziua corect
Este surprinzător cât de mult pot fi afectați angajații de-a lungul programului de lucru atunci când își încep ziua într-un mod nepotrivit. Este demonstrat că atunci când ziua începe cu o planificare, alimentare potrivită pentru organism și o atitudine pozitivă, stresul de la locul de muncă devine mai ușor de suportat.
Asigură claritatea cerințelor
Un factor cunoscut ce contribuie la epuizare la locul de muncă este neclaritatea cerințelor. Dacă angajații nu cunosc ce au de făcut sau cerințele pentru rolul lor se schimbă, s-ar putea să fie extrem de stresant.
Stai departe de conflicte
Conflictul interpersonal afectează sănătatea fizică și emoțională și poate fi dificil de gestionat. Cea mai bună cale este evitarea conflictului cât mai mult posibil.
Menține spațiul organizat
Fie că ai un stil de lucru organizat sau nu, planificarea în avans îți poate reduce foarte mult stresul la locul de muncă. O cale potrivită pentru a realiza acest lucru este crearea unei liste de priorități la începutul săptămânii, pregătind sarcinile și ordonându-le în funcție de importanță.