Despre locurile de muncă din Cluj și regiunea Nord-Vest - noi oportunități în piața locală
Regiunea de Nord-Vest a României este bogată în resurse naturale cu terenuri agricole fertile, păduri, ape dulci și ape minerale și cu un potențial consistent în valorificarea energiei regenerabile. Locurile de muncă din Cluj, centrele comerciale ale zonei și întregul mediu de dezvoltare sunt bazate în mare parte pe utilizarea acestor resurse în scop lucrativ, exploatarea minereurile de metale, respectiv promovarea moștenirii culturale prin turism.
De altfel, potențialul turistic este considerabil, cu vizite recurente din partea turiștilor străini care aduc implicit suport financiar prin investiția în sectoarele economice. Locurile de muncă în pază, servicii, vânzări, IT, marketing, respectiv munca necalificată – prin locuri de muncă fără experiență, susțin piața muncii. Noi oportunități europene par a redimensiona plaja locală - agenda 2030 se anunță a fi un for revigorant pentru economie.
Situația locurilor de muncă în Cluj și regiunea Nord-Vestică
Așa cum probabil era de așteptat, criza sanitară a tensionat destul de mult economia națională. Deși cifrele arată că suntem în proces de recuperare, rata șomajului scade și se intensifică deschiderea locurilor de muncă din Cluj, Oradea, Baia Mare și Satu Mare, populația încă are dificultăți în găsirea unei ocupații stabile.
Economia regiunii de dezvoltare din nord-vestul țării este susținută în procent de peste 40% de agricultură. Influența restricțiilor sanitare din timpul crizei de anul trecut și-a pus amprenta considerabil asupra firmelor locale. Locuri de muncă fără experiență, locuri de muncă de șofer, livrator, vânzător și alte job-uri din agro-business fie au dispărut, fie și-au redistribuit sarcinile conform nevoilor firmei. Conform platformelor de job-uri din Cluj, Oradea, Baia Mare și Satu Mare, candidații români au aplicat în principal pentru locuri de muncă în pază și protecție, pentru poziții din străinătate și pentru locuri de muncă în call center.
În același timp, unul dintre centrele economice ale regiunii - județul Cluj a înregistrat până la finele lunii mai o rată a șomajului de 1,6%, cu aproape de 3 ori mai mică decât la nivel național. Deși situația nu este dramatică în ce privește șomajul, noi șanse de revenire pe piața muncii apar o dată cu redimensionarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, prin implementarea Agendei 2030.
Agenda 2030 – noi obiective de dezvoltare durabila și potențial în crearea de locuri de muncă pentru Cluj și regiunea Nord-Vestică
Agenda 2030 este documentul ONU ce include obiective generale de rezolvare a problemelor internaționale cu care se confruntă comunitatea. De la reducerea nivelului de sărăcie și crearea pârghiilor necesare pentru asigurarea sustenabilității financiare a fiecărui individ, până la protecția mediului, eradicarea foametei și asigurarea unor locuri de muncă decente. De această dată nu vorbim doar de locuri de muncă pentru Cluj, ci pentru întreagă țară. România este una dintre țările semnatare, iar cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 se orientează atât către soluții specifice pentru problemele populației, cât și spre noi strategii de finanțare.
Aceste obiective au în vedere sectorul protecției mediului, al terenurilor, zonelor rezervate, dezvoltarea agriculturii și industriilor, economiei și a altor parametri reprezentativi la nivel global. Obligativitatea respectării acestor itemi și includerii lor în structura strategiei zonelor administrative din România va influența semnificativ activitatea județelor la nivel local.
Locurile de muncă din județul Cluj și dinamica economico-socială a zonei va fi structurată în acord cu obiectivele de dezvoltare ale Agendei 2030. Cu ținte bine definite, indicator de monitorizare, proiecte și surse de finanțare, șansele de creștere a regiunii par a fi din ce în ce mai vizibile.
Ai nevoie de un loc de muncă în Cluj? Intră pe platforma www.lucrezdinnou.ro
Îți cauți un loc de muncă de acasă, de electrician, zugrav, call center sau în vânzări? Nu uita că platforma www.lucrezdinnou.ro este aici pentru a te ghida către postul dorit. Alături de specialiștii în consiliere vocațională vei putea primi ajutor pentru a te orienta către cel mai potrivit job. Ne poți scrie la lucrezdinnou@asociatiasocialincubator.org sau suna la 0728 354 651.