Oportunități pe piața muncii din Galați – locuri de muncă și orientări de viitor

12/07/2021

În ciuda veștilor încurajatoare privind situația sanitară de acum, urmările anului 2020 se preconizează a se resimți pe o perioadă mult mai lungă, în special în ceea ce privește situația muncii. 

În județul Galați, pierderea locurilor de muncă, nu a afectat doar persoana fizică, ci implicit și compania care a fost nevoită să facă restructurări. Firmele au înregistrat deficite uriașe, iar aceste pierderi au tras indubitabil în jos și mai mult economia județului. În prezent, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, autoritățile regionale și sectorul privat fac eforturi în a resuscita piața locală. Consiliere în privința găsirii unui loc de muncă în Galați și oportunități gratuite în alegerea unei ocupații potrivite sunt câteva dintre eforturile de care județul și, implicit, regiunea Sud-Estică beneficiază.

Eforturile Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă

Pe 8 și 9 iulie 2021 au avut loc sesiuni de mediere la sediul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă din județ pentru ocuparea locurilor de muncă din Galați a două companii private internaționale.

Prin intermediul sesiunilor de mediere, au fost puse pe masă oferte de locuri de muncă pentru județul Galați. În primă fază s-a discutat despre programul de lucru – dacă există disponibilitate pentru locuri de muncă de 8 ore, 6 ore sau 4 ore. Mai apoi, s-au stabilit nevoile privind nivelul salarial, facilitățile la locul de muncă, și particularitățile ofertelor – dacă locuri de muncă sunt de acasă sau de la birou, presupun deplasare în teren/alt oraș sau dacă necesită un anumit echipament pentru desfășurarea activității.

Pozițiile deschise includ operatori cablaje, tubulatori navali, sudori și alte 50 de locuri de muncă în construcții – domeniul naval. Alte locuri de muncă în construcții regăsim prin intermediul șantierelor navale, cu oportunități de job-uri în Galați, Mangalia dar și în străinătate.

Conform statisticilor instituției de Ocupare a Forței de Muncă, majoritatea locurilor de muncă din Galați sunt orientate către munca tehnică pentru navele maritime sau ocupația din jurul acestora. În același timp, regăsim oferte de job-uri și în HoReCa, asamblări textile sau domeniul culinar.

Oportunități locale – locuri de muncă în Galați 

Conform publicațiilor naționale, în Elveția se află pe rol construcția unei stații de epurare pentru România - un sistem de management modern al deșeurilor, care se va desfășura în județul Galați. Cu o utilare completă și un sistem automatizat de prelucrare a deșeurilor, această stație se anunță a avea cu un impact semnificativ asupra mediului. Pe lângă acest aspect evident și extrem de important pentru regiunea Sud-Estică, respectiv întreaga țară, investiția va crea 800 de locuri de muncă. 

O altă oportunitate importantă pentru gălățeni o regăsim prin intermediul unei companii care oferă servicii de business cu 300 de poziții vacante, 200 dintre acestea fiind locuri de muncă fără experiență – dedicate celor care tocmai au absolvit facultatea sau o școală profesională și sunt la început de carieră. Un aspect important de menționat este acela că un sfert din poziții sunt locuri de muncă de acasă. Pe de altă parte, nu doar în sectorul de business se fac angajări, presa locală pune la dispoziție locuri de muncă de șofer, economist, jurist, operator baze de date sau vânzare face-to-face.

Pe lângă acest potențial de revigorare a forței de muncă prin Agenție sau companii private, primăria județului Galați are în vedere atestarea municipiului ca stațiune turistică. În prezent se fac deja demersuri pentru întocmirea documentației necesare. Municipalitatea își dorește să utilizeze atât fondurile guvernamentale, cât și cele din investiții pentru a atrage cât mai mult publicul către Galați.

Ce legătură are această activitate cu piața muncii? Nu doar imaginea de ansamblu a județului se va redimensiona o dată cu finalizarea procedurilor de atestare, ci și numeroase locuri de muncă vor apărea tocmai prin specificul acestei activități. Locuri de muncă de vânzător vor deveni din ce în ce mai dese. Se preconizează că sezoanele de vacanță vor facilita crearea de oportunități atât pe timpul săptămânii, dar și în privința locurilor de muncă de weekend. Acest fapt va crea un venit suplimentar, nu doar pentru cei care au deja un loc de muncă stabil în județ, ci și pentru cei care nu au experiență și își doresc un job part-time.

Nu ai găsit încă un loc de muncă? Alege platforma de orientare în carieră www.lucrezdinnou.ro

Nu ai găsit încă un loc de muncă potrivit pentru tine? Suntem aici ca să te ajutăm.

Posibilitatea de a te orienta către o consiliere vocațională de calitate este una reală cu ajutorul nostru. Să investești timp în tine este important, dar ce faci când nu ai un job și fondurile îți sunt reduse, iar consilierea în carieră nu sună a fi una dintre variantele potrivite pentru tine ? - Alegi o consiliere GRATUITĂ.

Intră pe www.lucrezdinnou.ro, înscrie-te și contactează-ne. Oferim atât asistență în găsirea unui loc de muncă cât și oportunități de joburi și consiliere în alegerea unei poziții potrivite pentru tine. 

Sună la 0728354651 sau scrie-ne pe lucrezdinnou@asociatiathesocialincubator.org. 


Vezi ofertele de muncă din Galați

Vezi toate articolele