Efectele planului de acțiune al UE asupra comunității din Gorj.
Criza sanitară a declanșat un val neîntrerupt de prăbușiri economice, iar stabilitatea financiară a României a suferit modificări. Cu toate acestea, comuniunea pentru întrajutorare, suport material și moral, nu a întârziat să apară.
Avem nevoie de locuri de muncă, dar poate mai mult de atât, avem nevoie de industrii care să susțină pe termen lung comunitatea. “Nimeni și niciun loc nu este lăsat în urmă în tranziția energetică” – o promisiune a Comisiei Europene, ale căror efecte se văd și în România de la emiterea Acordului Verde al UE. Planul de acțiune cuprinde 9 domenii de politică, de la biodiversitate la transporturi nepoluante și industrie durabilă. Acest șir de intervenții au în vedere inclusiv decarbonizarea societății prin investiții în inovare și cercetare.
Căutarea unor metode alternative de generare a energiei monopolizează obiectivele Comisiei, dar amenință, în același timp, pierderea locurilor de muncă. În Gorj, regiunea de Sud-Vest a România, situația este la limita. Provocările economice și sociale cu care se confruntă în această tranziție energetică sunt îngrijorătoare, având în vedere că principalele puncte de exploatare de cărbune sunt raioanele Gorj.
Cu toate acestea, noile metode de producere a energiei promit locuri de muncă în Gorj, Prahova, Mureș, Galați și Dolj, în vederea suplinirii pierderii forței locale specializate pe cărbune și a susținerii comunității din punct de vedere financiar. În același timp, alți dezvoltatori și investitori regionali anunță oportunități pentru județul Gorj. Locuri de muncă, noi industrii repuse în scenă și potențial pentru noi firme înființate, sunt câteva dintre veștile pe care le anunță oficialii pentru rezidenții județului.
Intervenția Planului de acțiune al UE
Planul de acțiune al UE are în vedere transformarea mediului climatic prin depoluare și acțiuni de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. Pentru că economia se va decarboniza, noi investiții în inovare tehnologică, cercetare și dezvoltare locală se vor desfășura la nivel internațional, regional și local.
La nivel național, consumul de cărbune este cunoscut a fi una dintre sursele de venit ale localnicilor. În județul Gorj, locurile de muncă se bazează în principal pe extracția combustibililor fosili. În aceeași măsură, un număr semnificativ de angajați în energia combustibililor fosili, producerii căldurii și industriei grele asigură forța de muncă a județului Gorj. Pe de altă parte, nu doar personalul calificat subzistă pe industria cărbunelui, totodată o bună parte din piața locală include locurile de muncă fără experiență.
Locurile de muncă fără experiență ocupă un sector economic important din județul Gorj. De aceea, situația este și mai îngrijorătoare, din moment ce se prevede pe viitor eliminarea cărbunelui și a lignitului.
Previziuni pentru redeschiderea zonei de exploatare a sării din Baia de Fier
Deși intervenția Comisiei Europene vizează beneficii de necontestat pentru comunitate, prin îmbunătățirea condițiilor de trai la nivel climatic, influența asupra locurilor de muncă din Gorj, împrejurimi și întreagă țară, este evidentă. În această situație, deși previziunile privind închiderea treptată a unei industrii se arată a fi îngrijorătoare, reînvierea unui sector de activitate local pare a fi o soluție.
Cu o activitate sistată de peste 27 de ani, exploatarea resurselor de sare din Gorj reprezintă o variantă pentru județ. Producătorul național de sare din România a început recent studii de fezabilitate pentru a reîncepe activitatea de exploatare a zăcămintelor de grafit de la Baia de Fier din județul Gorj. Noi locuri de muncă pentru județ - titlul repetat neîntrerupt de vizionarii locali care anticipează că activitatea de preluare, prelucrare și utilizarea a produselor obținute din exploatările de sare reprezintă o dezvoltare benefică de care regiunea are nevoie.
Oportunitate de viitor pentru regiunea Sud-Vestică – investiție poloneză
Autoritățile locale din municipiul județului Gorj, Târgu-Jiu, anunță noi investiții pe piața locală din partea oamenilor de afaceri polonezi. 50 de hectare dedicate pentru un parc de sere și 70 de milioane de euro – un anunț de care oficialitățile se bucură la citire, însă până la transpunerea sa în realitate, timpul de așteptare este imprevizibil.
Job-uri în Gorj și variante de orientare pe piața locală din România
Restricțiile sanitare, demiterile, creșterea prețurilor și suprasolicitarea cererii de muncă în raport cu necesarul din prezent, pare a întruni un refren al unei societății constant preocupate de ce va urma. Avem resurse, forță de muncă și cerere, însă uneori poate fi nevoie de mai mult de atât pentru a stabiliza o comunitate din perspectiva ocupării locurilor de muncă din piață. Fie că vorbim de locuri de muncă de acasă, locuri de muncă fără experiență, cu studii medii sau superioare, project based sau cu program standard, nevoia de îndrumare către ocupația potrivită și în acord cu cererea, este negreșit o nevoie națională.
Platforma www.lucrezdinnou.ro a fost lansată în 2020 și se află pe rol pentru a le oferi suportul specializat celor care își caută un loc de muncă. Fie că locuiești în Gorj sau dincolo de regiunea Sud-Vestică, mediul rural sau urban, și îți cauți un loc de muncă de 8 ore, 4 ore sau cu program flexibil, platforma te poate ajuta.
Prin teste de orientare profesională, consiliere vocațională unu-la-unu, centralizarea platformelor de job-uri într-una singură - www.lucrezdinnou.ro îți poate pune la dispoziție GRATUIT suportul de care ai nevoie pe întreg procesul de recrutare. Dacă îți cauți un loc de muncă urgent și ai nevoie de ajutor, ne poți suna la 0728 354 651 sau scrie pe lucrezdinnou@asociatiasocialincubator.org.