Între pregătire specializată și oportunități de carieră în agricultură. Locurile de muncă din Iași

28/06/2021

Regiunea de Nord-Est este bogată în cultură și spiritualitate, iar potențialul său este considerabil când vine vorba de dezvoltarea infrastructurii, a turismului și a forței de muncă. Din păcate, zona a fost afectată de problemele economice declanșate de criza sanitară din 2020. Însă nu doar pandemia a scăzut potențialul regiunii, ci, în același timp, de-a lungul timpului, lipsa pregătirii populației în sectoarele de dezvoltare a avut o influență considerabilă.

În partea de nord-est a României, una dintre industriile care produce și influențează dinamica economică este agricultura. Totuși, interesul viitorilor adulți pentru o creștere organică, prin studiu și practică, în acest domeniu este limitat.

În cele ce urmează vom vorbi despre contextul lipsei de pregătire a forței de muncă și poziția regiunii în raport cu agricultura și noile oportunități de schimbare a strategiei locale.

Orientările profesionale ale tinerilor - locuri de muncă din Iași

Un post local de televiziune din Iași discută zilnic subiecte de interes pentru comunitatea locală - domeniul politic, cultural, social, economic și implicit de business. În cadrul unei discuții de rutină, unul dintre specialiștii români în domeniul agro-business a vorbit despre poziția românilor față de interesul pentru agricultură, industria, evoluția economică și locurile de muncă din Iași și regiune.

Din cele transmise, se observă un fenomen de orientare scăzut pentru un viitor al tinerilor îndreptat către agricultură. La nivel de pregătire profesională, șansa tinerilor de a se orienta către o carieră în domeniul agricol este limitată. Deși la nivel național sunt interese de a dezvolta cât mai mult sectorul agro business-ului, pregătirea celor care pot susține prin locuri de muncă în Iași sau regiunea Nord-Estică se reduce constant.

La nivel național avem un număr de 57 de licee cu profil agricol. Cu toate acestea, părinții aleg să își orienteze copii către a studia la licee cu profile reale sau umane pentru a-și găsi o ocupație sigură. Realitatea locală îndeamnă familiile să se pregătească pentru un viitor stabil, iar orientarea în carieră în sectorul agricol este de prea puține ori o variantă. Locurile de muncă în juridic, IT, resurse umane sau contabilitate sunt dintre cele mai căutate. Astfel, investiția limitată din prezent reduce șansele de a vedea pe viitor o creștere a interesului și a practicii în domeniul agricol.

Locurile de muncă din Iași și noile oportunități pentru dezvoltarea zonei Nord-Estice

Pornind de la industrializare forțată până la digitalizarea masivă de astăzi, agricultura a rămas de interes pentru economia națională. În același timp, posibilitatea de pregătire a tinerilor în școli specializate pentru agricultură (precum și oportunitățile pentru locuri de muncă în Iași sau în țară după finalizarea studiilor) a scăzut.

În același timp, regiunea Nord-Estică este puternic încărcată istoric, clasată ca cea mai mare zonă de dezvoltare din țară din perspectiva numărului de locuitori în raport cu suprafața locuibilă. Din perspectiva implicării în activitățile economice, ponderea în agricultură se situează puțin peste 30% din total. În aceeași măsură, zona are trei centre universitare, forță de muncă consistentă și un grad ridicat de pregătire în educație, ceea ce conferă populației atât posibilitatea de angajare în locuri de muncă fără experiență (necalificată) cât și cu pregătire în domeniu (calificată). 

În același timp, regiunea conferă sustenabilitate locuitorilor săi, deși șomajul este prezent la fel ca în orice altă parte a țării. Cu o rată considerabilă de 4,3%, nu mai mult de 49.000 de persoane un au un loc de muncă stabil în Iași sau împrejurimi. Județul Iași oferă oportunitatea de locuri de muncă în call center, locuri de muncă în spitale, vânzări, servicii, bancă sau IT.

Totuși, în acord cu dezvoltarea economică și digitală, tot mai multe echipamente, investiții substanțiale și soluții de inovare a zonelor agricole sunt aduse în țară, iar posibilitatea construirii unei comunități autosustenabile, pare a fi vizibilă din ce în ce mai bine.

Oportunități de carieră și platforma www.lucrezdinnou.ro

Dacă nu ai încă un loc de muncă stabil, în Iași, și soluțiile întârzie să apară, te putem ajuta. Indiferent că vrei să te orienteze către sectorul agricol sau te gândești la un job în IT, resurse umane sau un loc de muncă fără experiență , suntem aici pentru tine.

Dedicată reconversiei profesionale sau găsirii unui loc de muncă potrivit abilităților, platforma noastră oferă resurse educaționale pentru orientarea în carieră. Cu locuri de muncă remote sau de la birou, locuri de muncă de weekend sau cu program normal, platforma pune la dispoziție utilizatorilor săi atât oportunități de aplicare în companii cât și consiliere vocațională și suport pe întreg parcursul de recrutare.

Vezi ofertele de muncă din Iași

Vezi toate articolele