Situația forței de muncă la nivel European versus naţional – Locuri de muncă în Mehedinți

10/05/2021

Anul 2021 anunță oportunități noi pentru oamenii care își caută un loc de muncă, în încercarea de remediere a situației create de pandemia de Covid-19. 

Luna trecută, Comisia Europeană a răspuns la nevoile comunității prin comunicări de natură socio-economică, în care anunță măsurile ce vor fi luate în vederea restabilirii stării de echilibru pe piața muncii în regiune. Fie că vorbim despre locuri de muncă de 8 ore, part time, de la birou sau de acasă, comunitatea europeană se preocupă de procesul de reintegrare pe piața muncii.

La fel ca multe alte țări, România suferă efectele pandemiei - fiecare județ a fost afectat, mai ales din perspectiva pierderii locurilor de muncă și a lipsei posibilității de reangajare. Necesitatea găsirii și menținerii unui job este urgentă pentru un număr mare de oameni. Ca atare, în continuare vom discuta despre problematica forței de muncă în pandemie la nivel european, iar la nivel național, vom particulariza și analiza situația locurilor de muncă din Mehedinți.

Ulterior, vom continua cu modificările legate de salariul mediu brut pe economie, dar și de prețurile de consum și situația pierderii locurilor de muncă din Mehedinți. 

Situația locurilor de muncă la nivel European

Un sondaj realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă cu privire la efectele pandemiei asupra siguranței locului de muncă, perspectivele financiare și încrederea cetățenilor în Guvern, relevă următoarele:

  • Rată ocupării forței de muncă a scăzut cu 2,4% în regiunea Uniunii Europene
  • Cuantumul de ore de lucru al celor care și-au păstrat locul de muncă s-a redus cu o oră
  • Procentul celor care sunt angajați dar nu prestează muncă efectivă s-a dublat cu 17%.

Conform celor transmise de autoritatea europeană, mai mult de 50% dintre ocupanții locurilor de muncă din UE au migrat în locuri de muncă de acasă, integral sau parțial. Majoritatea celor care au adoptat un astfel de stil de muncă fac parte din categoria urbană, cu studii superioare sau care au o tipologie a postului potrivită pe profilul locului de muncă de acasă.

Situația locurilor de muncă, la nivel naţional: Mehedinți

Situația economică din țară a cauzat pierderea a numeroase locuri de muncă, inclusiv în Mehedinți. Este nevoie să înțelegem criza, fie din perspectiva respectării măsurilor de protecție, fie prin găsirea unui loc de muncă în Mehedinți sau în țară și/sau susținere reciprocă în comunitate. Tot mai mulți oameni încearcă să revină, dar locurile de muncă din Mehedinți sunt puține – locurile de muncă în magazine, depozite, HoReCa și consum au scăzut dramatic.

La finalul anului 2020, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mehedinți înregistra 6.227 șomeri (din care 2.831 femei), cu o rată a șomajului de 6%. În luna martie 2020, salariul mediu brut era de 4.755 lei, iar rata prețurilor de consum era de 2,6%. În luna decembrie a aceluiași an, salariul mediu brut era de 5.078 lei, iar rata prețurilor de consum de 3,1%.

Cu toate că putem observa o creștere procentuală, de la începutul la finele anului, cifrele sunt modeste în comparație cu realitatea anului 2019. Nu doar salariile scad, ci și cererea în piața muncii. Foarte mulți oameni au avut de suferit datorită schimbărilor de program, de remunerare, mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă sau și-au schimbat domeniul de activitate. Deși angajările în Mehedinți nu sunt la cel mai înalt nivel în această perioadă, în prezent se conturează soluții vizavi de crearea de noi locuri de muncă sau suport financiar din partea autorităților.

Găseşte-ţi loc de muncă în Mehedinți cu ”Lucrez din nou” 

Numărul de posturi nu mai este la fel de mare precum înainte pandemie, iar cererea în ceea ce privește unele domenii, precum HoReCa, a scăzut. De aceea, este nevoie de noi instrumente de măsură pentru a înțelege cum să găsim un loc de muncă urgent și, mai ales, cum să îl menținem. 

Începutul anului 2021 promite multe oportunități pentru persoanele aflate în dificultate, iar platforma www.lucrezdinnou.ro este una dintre ele. Aceasta pune la dispoziție gratuit sesiuni de consiliere vocațională, teste individuale, suport pe întreg parcursul de recrutare, dar și locuri de muncă pentru Mehedinți.

 

Vezi ofertele de muncă din Mehedinți

Vezi toate articolele