
Experiența angajaților în pandemie – locurile de muncă în Mureș și asistența locală
Criza sanitară a reprezentat și un moment bun pentru firme de a exersa răspunsuri la nevoile angajaților. Cele mai multe despre ele au făcut progrese spre a-și păstra angajații în siguranță, exersând bunăvoința și lucrul în echipă. Cu toate acestea, nevoile evoluează o dată cu situația de afară, iar noi cerințe se ivesc în ce privește stabilitatea și securitatea în muncă.
Locurile de muncă din Mureș și adaptarea angajatorilor la criza sanitară
Economia țării a fost afectată, iar modul în care și-a pus amprenta asupra vieții cotidiene a locuitorilor din județul Mureș, a impactat locurile de muncă și piața locală. După cum era de așteptat, locurile de muncă de acasă se situează în vârf pe graficul intereselor comunității. În același timp, deși mai puțin dorite, numărul locurilor de muncă remote cu program parțial pe timpul săptămânii, care oferă mai puțină flexibilitate - sunt mai întâlnite.
Părinții, persoanele cu dizabilități, cei care fac naveta sau au un loc de muncă de noapte - sunt dintre angajații care preferă locurile de muncă de acasă în detrimentul drumului până la birou. Pe lângă costul de transport redus, disponibilitatea prânzului acasă și beneficiul de a dormi o oră în plus, cei care își desfășoară activitatea de la biroul din sufragerie se bucură de faptul că pot sta mai mult cu familia.
La polul opus, cei care nu pot benefica de locuri de muncă remote deoarece specificul activității cere prezența la sediul firmei – au fost cei mai afectați. În pandemie, în județul Mureș, disponibilizările în mediul de stat sau privat au fost la fel de alarmante ca în țară. Locurile de muncă de acasă rămân în topul preferinţelor, iar situația actuală devine apanajul potrivit spre adaptarea mediului profesional din biroul formal în cel informal.
Angajatorii și beneficiile locului de muncă – județul Mureș și provocările locale
Angajatori regionali sunt nevoiți acum nu doar să se adapteze nevoilor angajaților, ci, în același timp, să regândească experiența acestora. Diferențele individuale sunt diverse, iar angajatorii nu sunt de cele mai multe ori dispuși să se adapteze. Locurile de muncă din Mureș beneficiază de atenția angajatorilor mari, însă acolo unde există firme mici, beneficiile nu sunt la fel de satisfăcătoare.
Recent, a fost realizat un studiu de profil pe piața muncii de către iSense Solutions, care a analizat evoluția beneficiilor la locul de muncă și satisfacția angajaților, din 2016 până în prezent. În top 5 beneficii oferite de companii pentru locurile de muncă din Mureș și restul țării, se numără tichetele de masă (38%), prima de sărbători (31%), telefonul de serviciu (24%), abonamentul medical (23%), și nu în ultimul rând, programul flexibil (25%). Respondenții ocupă locuri de muncă în curățenie, call center, recepție, juridic, jurnalism și altele.
Pe de altă parte, în cadrul acelorași ocupații, în topul celor mai dorite 5 beneficii de către angajați se menționează: al 13-lea salariu, asigurarea medicală, prima de sărbători, prima de vacanță și tichetele cadou. Astfel, observăm o orientare a angajaților către recompensa financiară în detrimentul celei care acordă flexibilitatea programului.
Situația ocupării forței de muncă. Oportunități de job-uri în Mureș prin consiliere profesională gratuită
Schimbările sociale și economice ale ultimilor doi ani au redefinit dinamica mediului de lucru, iar relațiile de încredere și coeziune la locul de muncă din Mureș fie au escaladat pozitiv fie au degenerat.
În primele opt luni ale anului 2021, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă prin AJOFM Mureș, au fost încadrate în muncă 2419 persoane. Din acest număr, 1146 de locuri de muncă din Mureș aparțineau femeilor.
Aceste angajări au inclus în principal sectorul populației greu ocupabile. Din totalul de persoane, 1194 au fost locuri de muncă peste 50 ani.
Raportul între urban și rural s-a situat la 1208 și 1211. Cele mai multe persoane aveau studii liceale, urmate de studii gimnaziale sau profesionale.
Din păcate, cifrele șomajului cresc, iar rata de 2,6% în județul Mureș este nesigură. În vederea găsirii și menținerii unui loc de muncă în Mureș – este nevoie de asistență în procesul de selecție și recrutare. Pentru cei care fac parte din categoria celor greu sau foarte greu angajabili, situația cere cu atât mai mult suport.
Platforma www.lucrezdinnou.ro pune la dispoziție utilizatorii săi posibilitatea de a primi consiliere specializată gratuită. Pentru aceasta, este necesară înscrierea pe site. De asemenea, dacă ai nevoie de ajutor în plus, ne poți scrie sau suna pentru a sta de vorbă cu un consilier profesional.