Deficit în forța de muncă vs. oportunități locale – locuri de muncă în Sălaj

05/07/2021

Criza economică cauzată de virusul SARS-COV a reprezentat mai mult decât o neplăcere pentru sistemul economic din România. Restricțiile sanitare au amenințat puternic piața muncii, iar remedierea după producerea efectelor acesteia pare a fi o provocare pentru comunitate. Instituțiile, întreprinderile locale și familiile au fost afectate considerabil. Persoanele juridice și-au pierdut forța de muncă, iar cele fizice – sursa de venit constantă.

În județul Sălaj situația este delicată, cu deficit în ceea ce privește implicarea cetățenilor în muncă și investiții scăzute. Cu toate acestea, noi oportunități par a se revela prin companiile private, ANOFM sau Sistemul European – Eures.

Dificultăți în găsirea unui loc de muncă în Sălaj – salarii mici, oportunități minime

Criza provocată de virus a impactat puternic sistemul economic. De la un sector industrial la celălalt, de la o firmă la alta, o serie de factori au influențat constant parcursul indivizilor. Locurile de muncă din Sălaj și alte zone apropiate au avut de suferit.

Conform specialiștilor, situația locurilor de muncă din Sălaj, Caraș-Severin, Covasna, Mehedinți și Giurgiu a determinat poziționarea acestor județe pe ultimele locuri în clasamentul orașelor care au cea mai puternică piață a muncii. Cu cel mai acut deficit al forței de muncă din România, harta acestor orașe se suprapune indubitabil cu harta sărăciei din țară. În același timp, statisticile privind cele mai mici salarii din zona de Vest sunt îngrijorătoare. Conform Institutului Național de Statistică, județul Sălaj a înregistrat o medie de 2.725 lei pe lună în martie.

Din păcate, crearea de noi locuri de muncă în județul Sălaj pare a avea șanse scăzute de a se realiza prea curând. Investitorii nu au motivația de implicare în comunitate, iar oamenii sunt astfel nevoiți să găsească în cele mai avantajoase cazuri, locuri de muncă de acasă sau din zonele apropiate. În situațiile cele mai puțin bune, locuitorii sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a-și găsi urgent un loc de muncă și a-și putea susține familia.

Potențial în investiții străine, inițiative locale și noi locuri de muncă în Sălaj

Județul Sălaj are în principal industrii prelucrătoare bazate pe cauciuc, lemn și metalurgie. În același timp, în regiunea de Nord-Vest a României, din punctul de vedere al implicării în activitățile economice, populația se preocupă de agricultură, silvicultură și pescuit. Regăsim locuri de muncă în construcții și servicii, cu prezența a aproape tuturor ramurilor industriale.

Cu o rată a șomajului de 2,38% înregistrată în martie anul acesta, Sălajul a atras atenția oficialilor europeni. Astfel, Uniunea Europeană s-a implicat și continuă cu această activitate, spre a îmbunătăți condițiile de viață din județ.

O nouă ofertă de job-uri în Sălaj este pusă la dispoziție prin intermediul unui angajator privat -  157 de locuri de muncă în bucătărie, industria confecțiilor, turism, industria alimentară sau comerț. Aceste oportunități sunt adresate în principal persoanelor cu studii medii. Nu lipsesc nici ofertele de locuri de muncă fără experiență, precum sunt locurile de muncă în construcții sau curățenie.

Locuri de muncă vacante în Sălaj regăsim de asemenea și prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă. Locuri de muncă de electrician, lucrător comercial, vânzător, casier, șofer, și alte oferte până la 146 sunt disponibile. Totodată, prin intermediul Spațiul Economic European – rețeaua Eures din cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă din Sălaj pune la dispoziție alte 149 de oportunități pentru cetățeni. Persoanele interesate pot consulta platforma pentru a aplica sau solicita detalii suplimentare.

Încă nu ai un loc de muncă în Sălaj? Încearcă platforma www.lucrezdinnou.ro

Sprijinul local din partea instituțiilor și a mediului privat în Sălaj pare a avea un ascendent bun pentru comunitate, însă găsirea unui job în regiunea rămâne o provocare. Procesul de recrutare poate fi anevoios, iar oportunitățile limitate.

În acest sens, platforma www.lucrezdinnou.ro te poate ajuta să îți găsești un loc de muncă. Aici regăsești consiliere vocațională, sprijin în crearea unui nou CV și oportunități de joburi chiar la un click distanță. Nu ezita – intră pe https://www.lucrezdinnou.ro/register, înregistrează-te și pornește drumul către aflarea job-ului potrivit pentru tine.

Vezi ofertele de muncă din Sălaj

Vezi toate articolele