Locuri de muncă din Sibiu - Calitatea vieții și satisfacția profesională

11/10/2021

Există o relație semnificativă între satisfacția la locul de muncă și calitatea vieții profesionale a personalului. Schimbări sociale, economice și tehnologice au influențat de-a lungul timpului modul în care oamenii au perceput și înțeles calitatea vieții. Nivelul de trai și cerințele au crescut o dată cu evoluția dimprejurul orașelor mari, a localităților mici și, mai apoi, a zonelor rurale. 

Se apreciază că există un nivel scăzut al calității vieții profesionale la nivel global, deși îmbunătățirile există și se întâmplă recurent. În județul Sibiu, job-urile majoritare sunt din zona medicală, de învățământ sau prelucrătoare. Aceste domenii, alături de alte ocupații din mediul privat sau public, completează imaginea economică a regiunii, și facilitează un nivel mediu de mulțumire în muncă. 

Cercetări științifice asupra satisfacției profesionale – Locurile de muncă din Sibiu

Conform unui studiu realizat de Jurnalul Internațional de Urgență pentru Sănătatea Mintală și Rezistența Umană - aproximativ 60,7% din populația globală își evaluează job-ul ca fiind greu. Cercetarea a avut în vedere inclusiv satisfacția nivelului de carieră. Media satisfacției a fost de 55,94, iar bunăstarea generală a cuprins majoritatea preocupărilor angajaților.

Se apreciază că nivelul scăzut al satisfacției este influențat de: sarcinile statice atribuite și lipsite de promovări în procesul de muncă, orientarea slăbită a conducerii către realizările profesionale ale angajaților și participarea limitată la luarea deciziilor în firmă. În aceeași măsură, se certifică faptul că atunci când persoanele își aleg locul de muncă în mod voluntar, fără constrângeri – se simt mai mulțumiți.

 La nivel local, în județul Sibiu, locurile de muncă și satisfacția în desfășurarea acestora au fost influenţate de restructurarea economică. Un proces bine-cunoscut și atent dezbătut în sfera analiștilor în calitatea vieții. Procesul de reducere sau eliminare a unităților industriale în perioada comunistă, iar mai apoi, postcomunistă, a dus la dispariția a numeroase locuri de muncă în Sibiu. Aceste modificări în piața locală au afectat în principal localitățile urbane. În plus față de acest eveniment, emigrarea populației a influențat în aceeași măsură calitatea vieții și evoluția în piața muncii de mai târziu.

Înainte de pandemie, județul Sibiu se afla într-o continuă dezvoltare, cu un PIB consistent, oportunități de carieră locale sau peste hotare și cu o industrie a serviciilor ce ocupa 48, 6 % din activitatea economică. Astăzi, situația comunității se resimte după evenimentele anului 2020. De exemplu, locurile de muncă din construcții ce ocupau aproape 12% din totalul job-urilor din regiune se află acum într-o scădere îngrijorătoare, ceea ce lipsește populația de un sprijin financiar relevant. 

Ocupațiile și viața economică locală – locuri de muncă pentru Sibiu

În acord cu schimbările forței de muncă și a procesului de transformare a locurilor de muncă obișnuite în locuri de muncă remote, județul Sibiu își menține activitatea pe timp de criză. Cu un deficit în sectorul privat, structura forței de muncă la nivelul întregii regiuni este dominată de sectorul public. Locurile de muncă în asistență medicală și locurile de muncă în grădinițe și școli sunt printre cele mai titrate în piața muncii locale. Cu toate acestea, rolul sectorului privat în generarea de locuri de muncă în Sibiu comparativ cu alte regiuni ale țării este crescut, ceea ce subliniază impactul investițiilor în județ. Tot în Sibiu regăsim locuri de muncă în hoteluri și alte facilități de cazare, în fabricarea articolelor de voiaj, silvicultură sau alte activități forestiere.

La nivel regional, principala ramură industrială este cea prelucrătoare. Cu o cotă de 34% din totalul de angajați, industria prelucrătoare este completată de cea de comerț (13%). Spre deosebire de alte zone de dezvoltare, industria prelucrătoare furnizează de trei ori mai multe locuri de muncă în Sibiu, Alba, Brașov. Covasna, Harghita - față de alte domenii. Această accentuare susține o categoria populației necalificate și fără experiență. Locurile de muncă sunt desemnate și pentru ingineri, specialiști și angajați calificați în numeroase arii ale industriei prelucrătoare. Totuși, facilitatea integrării fără experiență, reprezintă un atribut relevant pentru o comunitate sănătoasă și o calitate a vieții ridicată.

Angajări prin Lucrez din Nou – Regiunea Centru a României

Regiunea Centru a României are un nivel satisfăcător al dezvoltării economico-sociale, iar ocupațiile locuitorilor deservesc în mod echilibrat, atât locuri de muncă fără experiență, cât și locuri de muncă ce presupun o calificare demonstrată în timp. Cu toate acestea, rezultatele statisticilor vorbesc despre o mulțumire moderată la locul de muncă. De cele mai multe ori, această satisfacție scăzută la nivel profesional poate avea legătură în aceeași măsură, nu doar cu oportunitatea în muncă, ci și cu orientarea potrivită în carieră.

Platforma www.lucrezdinnou.ro facilitează utilizatorilor săi, prin înscriere, locuri de muncă și consiliere profesională gratuită.

În majoritatea studiilor ce analizează calitatea vieții, se arată faptul că pentru îmbunătățirea nivelului de trai este nevoie ca personalul să resimtă constant securitate și succes în muncă. De aceea consilierea și potrivirea cu experiența și abilitățile personale este esențială spre a menține un nivel mulțumitor al satisfacției în muncă.

Vezi ofertele de muncă din Sibiu

Vezi toate articolele