Locurile de muncă în Teleorman: realități locale și naționale

21/06/2021

Cea mai neagră zi din piața muncii - așa este numită ultima zi din luna august 2020. 120.000 de români au rămas fără loc de muncă în Teleorman, Giurgiu, Prahova, București și alte 37 de județe, conform datelor publicate de Ministerul Muncii. Numărul cel mai mare de șomeri provenea din industria prelucrătoare, iar nu mai puțin de un sfert din contractele încheiate pentru locuri de muncă cu norma de 8 ore, locuri de muncă de weekend, cu program de zi sau noapte au fost suspendate. În continuare există cerere în piață, dar scăzută, și nu foarte deschisă în zona celor fără experiență în muncă. Revine, astfel, în sarcina celor fără un job stabil, să înțeleagă importanța informării și pregătirii pentru momentul recrutării propriu-zise. Platforma www.lucrezdinnou.ro pune la dispoziție suport și oportunități de carieră pentru cei care și-au pierdut locul de muncă sau își doresc o reconversie în plan profesional. 

Distribuția șomajului în Teleorman și locuri de muncă vacante în teritoriu

Conform statisticilor naționale, cele mai multe persoane care au intrat în șomaj au fost din București, Timiș și Constanța. Locurile de muncă din Teleorman, Covasna și Mehedinți se mențineau pe linia de plutire - oficialii anunțau cele mai puține contracte încetate de la începutul lockdown-ului până la finalul anului. Cu toate acestea, în ciuda ratei mici de încheiere a colaborărilor, în timp ce în țară, pentru prima dată în 20 de ani, numărul persoanelor salariate a depășit numărul pensionarilor, locurile de muncă din Teleorman se confruntă cu o situație mai dificilă – 16 pensionari la 10 salariați.

Este important de menționat că, la nivel național, situația de creștere a numărul salariați există de dinaintea debutului crizei sanitare. Recunoaștem, astfel, o performanță economică a țării privind echitabilitatea la nivel de salariați versus pensionari. Cu toate că există excepții ale județelor – precum statistica locurilor de muncă din Teleorman, per total se observă o evoluție semnificativă, în ciuda greutăților financiare din ultimul an.

Paradoxal, însă, o dată cu creșterea salariaților, și rata șomajului înregistrează un trend ascendent. Ultimele luni aduc cifre crescute cu aproximativ 0,4%. Urmărind parcursul zonei sudice - în acest caz nivelul de stabilitate al locurilor de muncă din județul Teleorman, conform Institutului de Statistică, aici se înregistrează una dintre cele mai mari rate a șomajului (6,13%). Împreună cu Buzău, Dolj, Galați, Olt și Vaslui, aceste zone sunt considerate slab dezvoltate economic cu o concentrare a activității într-un singur punct – centrul urban, ceea ce sensibilizează și mai mult economia.

Distribuția șomajului la nivel teritorial se observă a fi relativ aceeași în toată țara, cu mențiunea că mediul rural are cel mai scăzut număr al firmelor. Acest deficit în ceea ce privește furnizarea de locuri de muncă, adâncește și mai mult problema șomajului.

Cu toate acestea, locuri de muncă vacante există, iar conform datelor oficiale publicate de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, agenții economici numesc oferte pentru locuri de muncă precum lucrător comercial, agent de securitate, operatori, respectiv locuri de muncă fără experiență. În același timp, un sector important îl ocupă asamblarea și montarea pieselor, fie din perspectiva montajelor mecanice, cât și cea a confecționării și asamblării articolelor textile.

Șomajul afectează, în principal, persoanele fără studii, iar locurile de muncă fără experiență sau cu pregătire există. În funcție de nivelul de pregătire al potențialului angajat, piața locală are locuri de muncă de la ușor la greu ocupabile. Persoanele afectate în principal de intrarea bruscă în șomaj tehnic o dată cu declanșarea pandemiei sunt persoanele fără studii – 26,3% din totalul locuitorilor din România apți de muncă. În aceeași măsură putem vorbi de dificultatea găsirii unui loc de muncă pentru persoanele peste 50 de ani – 19,6%.

Caută jobul care ți se potrivește – intră pe www.lucrezdinnou.ro

Dacă îți cauți un loc de muncă în Teleorman, nu uita de noi. ”Lucrez din nou” este o platformă online dedicată persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă. Oferim GRATUIT consiliere vocațională, îndrumare constată pe parcursul procesului de recrutare și oportunități de la angajatori locali. 

Caută jobul din Teleorman care ți se potrivește cel mai bine, scrie un CV cu ajutorul unui consilier și aplică pentru poziția pe care ți-o dorești. Noi suntem alături de tine, la telefon sau pe e-mail. 

Doar la un mesaj distanță:

Pasul 1: intră pe https://www.lucrezdinnou.ro/register  și creează-ți cont;

Pasul 2: Confirmă înregistrarea pe platformă și intră pe link-ul trimis pe e-mail;

Pasul 3: Creează-ți un CV și aplică pentru locul de muncă dorit;

Pasul 4: Când vrei să ne cunoști și ai nevoie de ajutor, ne poți suna la 0728 354 651.

Vezi ofertele de muncă din Teleorman

Vezi toate articolele