Locuri de muncă în Tulcea – potențialul economic al Regiunii Sud-Estice versus oportunitățile locale

12/07/2021

Regiunea sud-estică a României este singurul loc din țară unde regăsim aproape toate formele de relief, ceea ce oferă zonei posibilitatea de a beneficia de investitori și forță de muncă. Realitatea economică a regiunii scoate în evidență mai ales domeniul naval, cu locuri de muncă în construcții, inginerie tehnică și alte poziții conexe.

Aceste activități se datorează în principal poziției sale strategice față de Marea Neagră și Delta Dunării. După perioada tensionată datorată declanșării pandemiei de COVID-19, o nouă oportunitate se relevă – domeniul agroalimentar. Noile restricții au creat o apropriere mai mare a producătorilor față de consumatori. În ciuda acestei realități orientate către un viitor stabil și fructuos pentru comunitate, șomajul rămâne aproape de limita superioară a mediei naționale, 4,1%. Oportunitățile privind locurile de muncă din Tulcea, respectiv întreaga regiune scad, iar preocuparea autorităților și a sectorului privat contrabalansează slab nevoile populației.

Viața economică a regiunii sud-estice și poziția județului Tulcea în ansamblul comunitar

Regiunea sud-estică a României are cea mai mare activitate economică în zonele Brăila-Galați și  Constanța-Năvodari. De asemenea, se remarcă centrele industriale complexe (Buzău, Focșani), zonele turistice (coasta și Delta Dunării), respectiv zona agricolă și viticolă.

Participarea la viața economică a zonei are loc în principal prin intermediul agriculturii (25,4%), domeniul serviciilor (44,6%), industriei (44,6%) și sectorul construcțiilor (30%). Acestea sunt domeniile care produc cea mai mare parte a locurilor de muncă din Tulcea sau restul teritoriului.

Din perspectiva angajatorilor, indiferent dacă vorbim de sectorul public sau privat, conform Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, cei mai importanți furnizori de locuri de muncă în Tulcea sunt din domeniul naval - cu locuri de muncă în construcții, inginerie și sectorul prelucrării metalelor.

În același timp, agricultura ocupă un rol important în imaginea financiară a zonei. Agricultura are o proporție importantă în economia regiunii, iar producția agricolă este foarte importantă pentru locuitorii săi. Aria podgoriilor producătoare de rod fertil ocupă primul loc în țară din perspectiva materiei prime produse. În același timp, locuri de muncă pentru Tulcea și zona sud-estică vin totodată și prin intermediul pescuitului și al acvaculturii, prin prelucrarea peștelui și comercializarea acestuia.

Pe lângă potențialul său în sectorul naval sau viticol, regiunea dispune de o industrie diversificată: industria petrochimică, metalurgică, constructoare de mașini, industria materialelor de construcții, industria alimentară și textilă. În această regiune se găsesc importante centre industriale: combinate (siderurgic, petrochimic), fabrici de celuloză şi hârtie, fabrici de panificație, combinatul petrochimic de la Năvodari sau centrala nucleară de la Cernavodă, ce produc locuri de muncă în construcții, pază, inginerie tehnică, controlul calității, vânzări sau bucătărie. În aceeași măsură, locurile de muncă fără experiență sunt în mare căutare, fapt datorat fabricilor care au nevoie de mână de lucru dedicată și implicată în activitate. Calificarea nu este necesară, ci doar disponibilitatea de a învăța și practica constant. Ieșind din zona a ceea ce se petrece între nevoile angajatorilor locali și cele ale angajaților, putem observa un potențial revitalizat al regiunii – domeniul agroalimentar.

Domeniul agroalimentar și influența sa asupra locurilor de muncă din Tulcea 

În prezent, exportăm o mulțime de materii prime și importăm produse alimentare, ceea ce aduce un impact economic și social extraordinar pentru România. În plus, reduce deficitul comercial al țării și creează la nivel local locuri de muncă în Tulcea și pe întreaga regiunea sud-estică.

În perioada pandemiei, reducerea distanței dintre fermieri și consumatori a fost o necesitate. De acea dată, restricțiile sanitare, deși au adus dezavantaje pieței financiare, în domeniul agroalimentar au contribuit în bine, prin sporirea apropierii dintre fermieri și consumatori. Consumatorii au început să caute noi căi pentru a cumpăra alimente, iar apelul către fermierii locali a fost o variantă avantajoasă.

Per ansamblu, sectorul e-grocery a cunoscut o creștere semnificativă în anul 2020. Noi soluții tehnologice au apărut, iar automatizarea lanțului de aprovizionare a necesitat tot mai multe investiții. Crearea de noi locuri de muncă fără experiență în ferme și zone de aprovizionare a fost doar unul dintre avantajele economice pentru comunitate. Nu doar producătorii au crescut cererea pentru angajabilitate, ci și distribuitorii au venit din urmă cu locuri de muncă de lucrător comercial, livrator sau șofer.

Vrei un job în Tulcea? Caută ocupația potrivită pe www.lucrezdinnou.ro

La finalul anului trecut, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă din Tulcea, prin intermediul Programului de Ocupare a Forței de Muncă, a repus pe piața muncii aproximativ 2000 de persoane șomere. Locurile de muncă din Tulcea au fost alocate în principal pentru persoanele fără studii sau cu studii medii.

În același an, un grup de șantiere navale, cu sedii în 4 țări, inclusiv România, dedicate construcției navelor off-shore și de pasageri, a asigurat nu mai bine de 4000 de locuri de muncă la nivel local în județul Tulcea.

Dar acestea sunt doar două dintre variantele prin care poți găsi un loc de muncă potrivit pentru tine, astfel încât să poți avea un venit stabil care să îți îndeplinească nevoile de zi cu zi. Pentru a te putea orienta către poziția potrivită și a beneficia de oferte noi, platforma www.lucrezdinnou.ro, te sprijină GRATUIT în alegerile tale. Vei face un CV, vei aplica pentru un post, vei fi sfătuit pentru primul interviu, iar toate acestea doar prin intermediul unei înregistrări online pe site. 

Vezi ofertele de muncă din Tulcea

Vezi toate articolele