Reconversia profesională în contextul crizei

14/11/2020

Peste un milion de români și-au pierdut locul de muncă, au rămas fără venituri sau fără o parte din acestea, ne arată datele de la mijlocul lunii iunie 2020. Pandemia a impactat puternic nu doar domeniul sanitar, ci și cel economic.

Într-un context în care România ocupa deja poziții fruntașe în ceea ce privește șomajul, această criză a fost adâncită în ultimele luni, piața forței de muncă fiind profund schimbată.

 

Cum să transformăm această criză într-o oportunitate?

Una dintre soluții ar fi reorientarea și schimbarea domeniului de activitate, un prim pas către reconversia profesională.

Reconversia profesională este un proces amplu care presupune schimbarea parțială sau totală a domeniului de activitate și poate reprezenta soluția optima pentru stabilitate financiară și asigurarea viitorului.

La finalul acestui proces, poți fie să lucrezi într-un domeniu conex celui în care te-ai educat, pregătit și activat, fie să te reorientezi și să activezi într-un domeniu cu totul nou.

În contextul pandemiei, această schimbare ne-a luat pe nepregătite și ne provoacă să ne adaptăm și să găsim soluții. Iar majoritatea schimbările semnificative din viețile noastre sunt însoțite de frică. Frică care poate fi depășită cu un plan solid de viitor care să includă toate etapele din momentul deciziei reorientării profesionale, până în punctul în care avem un nou loc de muncă stabil.

Care sunt pașii de urmat?

1. Află cine ești și care îți sunt abilitățile transferabile și competențele pe care le poți folosi

Primul pas spre reconversia profesională este să te descoperi și să înțelegi care sunt abilitățile pe care le ai și le-ai dezvoltat în decursul anilor, abilități pe care le poți transfera în acest nou proces de căutare.

Fie că vorbim despre abilitățile de comunicare, negociere sau lucru în echipă, acestea sunt lucruri pe care le poți folosi în beneficiul tău și care îți pot securiza un loc de muncă potrivit potențialului pe care îl ai.

2. Dezvoltă-ți abilitățile și învață lucruri noi

Dacă în urma procesului de schimbare, realizezi că domeniul în care vrei să te reorientezi presupune noi cunoștințe sau abilități, caută informații și resurse care să te ajute să le dezvolți.

Bineînțeles, dacă acestea sunt de natură tehnică, este necesar să cauți cursuri de specialitate (de preferat acreditate) sau să te asiguri că angajatorul te poate sprijini în acest demers, prin învățare la locul de muncă. Altfel, dacă vrei să înveți cum să fii mai rezilient, un bun vânzător sau poate un lider pe care toți vor să îl urmeze, adică abilități care țin de natura ta intrinsecă, atunci poți apela la numărul mare de resurse din online, care sunt de cele mai multe ori gratuite.

3. Caută un loc de muncă potrivit ție

Iată că ultimul pas spre schimbarea profesională constă chiar în găsirea locului de muncă potrivit noului drum pe care l-ai ales.

În acest sens, căutările pe platformele de joburi trebuie făcute țintit pe locurile de muncă dorite, care să înglobeze atât descoperirile pe care le-ai făcut în procesul de autocunoaștere, cât și elementele acumulate din procesul de învățare.

Foarte important însă este să te asiguri și că profilul tău din CV, cât și mesajul pe care îl transmiți potențialului angajator, sunt adaptate acestui nou început și că vei discuta detaliile în profunzime în momentul interviului.

 

Chiar dacă poate părea înfricoșător, gândește-te că pășești spre un nou început și că vei avea un loc de muncă potrivit profilului tău și vei fi descoperit și învățat lucruri noi care te vor ajuta să te adaptezi în orice situație. 

Vezi toate articolele