Informații utile despre concediul maternal și cel paternal
Cum se obține concediul maternal
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 158 din 2005, concediul maternal este compus din concediul prenatal (pentru sarcină) și concediul postnatal (de lăuzie) și se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care femeia poate primi indemnizație de maternitate. Astfel, dacă se dorește a beneficia de acest drept - este nevoie de cel puțin o lună de plată la contribuția de concedii și indemnizații în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu. Pentru obținerea acestei facilități trebuie urmat procesul descris în Ordonanța de Urgență nr. 158/2005, referitor la concediul de maternitate și plata acestuia. Alături de acest corp de lege, trebuie avute vedere și modificările ulterioare în metodologie din 12 ianuarie 2018.
De asemenea, legea prevede că pot primi indemnizație pentru maternitate asiguratele care îndeplinesc condițiile descrise anterior sau alte persoane, după cum urmează:
• reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procura specială de către acesta (art. 39 din OUG nr. 158/2005);
• în cazul în care până la plătirea indemnizației beneficiara a decedat, indemnizația de maternitate pentru luna în curs se plătește soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, persoanei care poate dovedi că a îngrijit-o până la data decesului.
Valoarea indemnizației
Valoarea indemnizației de maternitate depinde de stagiul de cotizare, potrivit legii. Mai precis, pe toată perioada concediului, mamele au dreptul la o indemnizație a cărei valoare reprezintă 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare. Și, mai concret, OUG nr. 158/2005 prevede că „baza de calcul a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția pentru concedii și indemnizații”. La baza de calcul se raportează la ultimele șase luni anterioare datei la care s-a pierdut calitatea de asigurat pentru femeile care au născut în maximum nouă luni de la pierderea acestei calități specifice.
De asemenea, sunt considerate stagii de cotizare și perioadele în care asigurata:
• a beneficiat de concediile medicale ce sunt prevăzute în OUG nr. 158/2005, iar venitul care se ia în considerare este indemnizația de asigurare socială pe care salariata respectivă a primit-o;
• a beneficiat de pensie de invaliditate, iar venitul care se ia în acest caz în considerare e salariul de bază minim brut;
• a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar (și le-a absolvit), iar venitul care se ia în considerare în acest caz e salariul minim de baza brut pe țară;
• a beneficiat de concediu și de indemnizație pentru creșterea copilului, iar în acest caz venitul care se ia în considerare e indemnizația care a fost primita în fiecare lună;
• În lege se mai precizează faptul că au dreptul la concediu de risc maternal salariatele gravide care încă nu au solicitat concediu de maternitate și salariatele lăuze sau care alăptează, cu condiția că acestea să fi revenit la muncă după încheierea concediului postnatal.
Legea e foarte clară în ceea ce privește concediul maternal și e întotdeauna bine să se cunoască care sunt atât drepturile pe care le ai într-un anumit context, cât și obligațiile.
Cât durează
Concediul maternal este un beneficiu care se acorda mamelor, independent de cel pentru creșterea copilului. Legislația în vigoare prevede că durata concediului de maternitate să fie de 126 de zile calendaristice, împărțite în concediu prenatal – 63 de zile și concediu postnatal – 63 de zile. Concediul postnatal este diferit de concediul de creștere a copilului, care ajunge la o perioada de până la 2 ani.
Condițiile care trebuie îndeplinite
Principalele condiții legale pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea mama pentru a putea beneficia de acest tip de concediu și de indemnizația aferentă sunt:
• să aibă domiciliul (sau reședință) pe teritoriul României;
• să aibă un certificat medical eliberat de medic (aici legea spune că acest certificat poate fi eliberat de orice medic ce a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizație de libera practică și a încheiat o convenție cu casele de asigurări de sănătate);
• să fi cotizat cel puțin o jumătate de an pentru contribuția de concedii și indemnizații. Această contribuție este datorată de angajatori pentru fiecare contract de muncă, în fiecare lună, iar femeile care nu sunt salariate, dar obțin venituri ca persoane fizice autorizate își pot achita aceasta contribuție voluntar, prin intermediul unui contract de asigurare.
Astfel, contribuabilii care obțin venituri din activități independente au posibilitatea de a se asigura voluntar pentru concedii și indemnizații medicale, dar și pentru concedii, potrivit legislației în vigoare. Astfel, o persoana fizică autorizată poate încheia, conform legii, un contract de asigurare cu casa de sănătate, plătind o contribuție lunară pentru un venit pe care aceasta îl stabilește, dar care nu poate fi mai mic decât un salariu minim brut, iar acest lucru e posibil și daca persoana în cauză plătește deja contribuția la sănătate pentru veniturile respective.
Cu toate astea, chiar daca nu mai îndeplinesc condițiile, femeile care nasc în termen de nouă luni de la pierderea calității de asigurat pot beneficia de acest concediu de maternitate. Totuși, pentru a putea primi indemnizația și concediul, viitoarea mamă trebuie să dovedească (prin intermediul unor acte eliberate de angajatori) că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive care îi pot fi imputate.
Concediul paternal
Cum se obține
Pentru a putea beneficia ca viitor tată de acest concediu este nevoie a se depune o cerere scrisă la firma unde își desfășoară activitatea, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. Pe lângă cerere, mai este necesar certificatul de naștere al copilului, pentru a putea dovedi legal paternitatea asupra copilului. Proaspătul tată poate să beneficieze de concediu paternal conform legii concediului paternal nr. 210/1999. Acest tip de concediu e considerat de scurtă durată și se acorda taților pentru a le permite să formeze o bună relație de atașament cu nou-născutul. E bine de știut și că acest drept se acordă oricărui tată, indiferent dacă este sau nu căsătorit și indiferent daca este tatăl natural sau adoptiv al copilului.
Valoarea indemnizației
Tații care beneficiază de acest tip de concediu pot calcula suma pe care o vor primi în baza salariului brut, ce vă fi egală cu cuantumul salariului pentru aceeași perioadă.
Cât durează
Conform legii nr.210 din 31 decembrie 1999, articolul (1) și (2), privind concediul paternal, publicat în M.O nr. 654 din 31.12.1999:
Articolul 1
(1) Concediul paternal se acordă în condițiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea nou-născutului;
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condițiile prevăzute de prezenta lege;
Articolul 2
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
Condiții pentru concediu
Pentru a beneficia de concediu creștere copil și de indemnizația aferentă, tatăl va avea nevoie de următoarele acte pentru înscriere:
• Copie după actul tău de identitate și o copie după certificatul de naștere al copilului;
• Actele care atestă veniturile pe care le-a obținut în ultimele 12 luni de dinainte de nașterea copilului;
• Dovada eliberată de angajator privind veniturile realizate sau, daca e cazul, declarația unică;
• Dovada privind suspendarea activității pentru perioada în care se solicită acest tip de concediu;
• Orice alte documente care pot atesta îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.
Bibliografie
www.ec.europa.eu
www.colorful.hr
www.maternitatea.ro
www.lege5.ro