Condiții de angajare sub 18 ani
Există numeroase facilități, cât și restricții, în ceea ce privește locul unde lucrează un minor. Conform normelor europene și a legislației din România, regulile și regulamentele impun condiții stricte pentru angajarea minorilor. Acest lucru este permis și, uneori, chiar încurajat, fiind considerat un beneficiu atât pentru adolescenți, cât și pentru piața muncii.
Dispozițiile din Codul Muncii
Reglementările din Codul Muncii, conțin o serie de prevederi ale Guvernului, care se referă la situații ce privesc exclusiv angajarea minorilor, precum și dispozițiile Consiliului Europei, prin Directiva 94/33/CE, privind protecția tinerilor la locul de muncă. Dispozițiile generale comune și obligatorii în Uniunea Europeană, inclusiv România, care privesc încadrarea în muncă a minorilor, sunt:
- vârsta minimă de la care poate fi angajat minorul este de 16 ani;
- este permisă angajarea adolescenților cu vârsta de minim 15 ani, dar numai cu acordul părinților sau al tutorelui legal, conform articolului 49 din Constituția României;
- încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de sub 15 ani este interzisă;
- retragerea acordului părinților sau al reprezentanților legali în cazul minorilor de 15 ani, până la împlinirea vârstei de 16 ani, are c urmare încetarea de drept a contractului;
- minorii care au împlinit 16 ani nu au nevoie de acordul părinților sau al tutorelui;
- adolescenții sunt încadrați în baza unui contract de muncă individual;
- durata zilei de lucru este de maximum șase ore, cel mult 30 de ore pe săptămână;
- minorii nu pot face munci periculoase, improprii vârstei sau abilităților lor fizice, și nu pot munci noaptea;
- salariul trebuie să fie cel puțin cel minim pe economie, în condițiile a maximum 30 de ore de muncă pe săptămână.
Dobândirea capacității de muncă
Articolul nr. 12 din Codul muncii republicat reconfirmă reglementările dispuse la nivel european. Anume, în primul rând, contractul individual de muncă se încheie pe durata nedeterminată. Persoană fizică dobândește capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani (art. 13 alin. (1) din Codul muncii). Aceasta poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.
Restricționarea drepturilor de muncă pentru persoanele sub 15 ani
În aceeași măsură, există mențiuni privind restricționarea drepturilor de muncă, pentru persoanele sub 15 ani. Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârstă de 15 ani și a celor puse sub interdicție judecătorească este interzisă. Totodată, încadrarea în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani. Potrivit art. 112 alin. (2) din Codul Muncii durata normală a timpului de muncă în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămâna. De asemenea, tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară (art. 124 din Codul muncii) și nici muncă de noapte (art. 128 din Codul muncii).
Durata zilnică a muncii
Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate. Pauzele, cu excepția dispozițiilor din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă. În aceeași măsură, salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare. Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru tinerii în vârstă de până la 18 ani se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil și va fi de cel puțin 3 zile lucrătoare (art. 147 din Codul muncii).
Așadar, elevul care are peste 16 ani va putea fi angajat cu contract individual de muncă pe durata nedeterminată cu timp normal de 6 ore și /sau parțial de 4 ore cu respectarea prevederilor legale precizate.