Drepturi și obligații la locul de muncă
Legislația muncii este concepută pentru a împuternici dar și pentru a proteja angajații. Acestea asigură monitorizarea relațiilor dintre angajator și angajat. Există o ierarhie naturală între angajator și angajat. Cu toate acestea, legile în vigoare cu privire la câmpul muncii ajută la diminuarea acestui dezechilibru de putere, astfel încât niciun angajator să nu își poată exploata angajatul, iar ambele părți să aibă posibilitatea de a negocia în mod egal cu celălalt privind condițiile de muncă. Iată de ce este atât de importantă înțelegerea legislației muncii.
Într-o lume în care fiecare persoană urmărește un venit cât mai satisfăcător, regulile și regulamentele privind desfășurarea activităților la locul de muncă, dețin o poziție importantă, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Înțelegerea legislației în vigoare vă permite să ştiţi care ar trebui să fie salariul minim pe care îl aveți în calitate de angajat, programul legal de muncă în funcție de vârstă, precum și alte aspecte ale vieții profesionale.
Ore suplimentare și compensație
Niciun angajator nu are voie să își exploateze lucrătorii. Prin urmare, dacă desfășurați ore suplimentare, trebuie să fiți conștient de obligația angajatorului de a plăți o compensație corespunzătoare. De asemenea, angajatorii sunt, de obicei, obligați să plătească mai mult atunci când angajații sunt nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare, în weekenduri și pe timpul nopții.
Majoritatea reglementărilor în vigoare, subliniază importanța unor ore de lucru rezonabile pentru a se asigura că fiecare angajat are un echilibru între viața profesională și cea privată. Angajaților li se acordă concediu anual plătit, împreună cu o limită a numărului maxim de ore de lucrate zilnic sau săptămânal. Acest lucru asigură faptul că angajatorii respectă timpul liber al angajaților. De exemplu, în cazul în care angajații sunt solicitați să lucreze într-o zi de sărbătoare națională, aceștia primesc, de obicei, un concediu compensatoriu într-o altă zi normală de lucru.
Concediile de odihnă și cele legate de familie
În calitate de angajat, locul de muncă poate fi responsabil pentru anumite aspecte ale vieții dumneavoastră. Acestea includ responsabilitățile familiale, cum ar fi concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului precum și opțiunile de timp flexibil. Locul de muncă ar trebui să fie dispus să vă ofere concediu plătit în perioadele de obligații personale, astfel încât să puteți stabili un echilibru între viața profesională și cea privată.
Protecția minorilor
În plus, una dintre cele mai importante caracteristici ale legislației de acest tip este asigurarea protecției copiilor. Copiii sub 14 ani nu au voie să lucreze în majoritatea locurilor. Sunt aplicate reglementări și reguli stricte pentru a se asigura de faptul că minorii lucrează doar câteva ore pe zi, doar dacă este necesar, și există un acord din partea părintelui sau reprezentantului legal. Acest lucru este esențial pentru a evita exploatarea la locul de muncă.
Discriminarea la locul de muncă
Totodată legislația muncii asigură lipsa discriminării la locul de muncă. Acestea monitorizează relația angajator-angajat, astfel încât să nu poată fi aplicată nicio discriminare pe bază de sex, rasă, etnie, religie sau handicap. Multe companii nu plătesc angajații de sex feminin cu aceeași sumă pentru aceeași muncă pe care o fac angajații de sex masculin. Cu toate acestea, prin prezența legislației muncii, angajații pot trage la răspundere compania și se pot asigura că li se acordă drepturile cuvenite.
Protecția muncii și condiții de lucru
De asemenea, legislația muncii garantează că angajații trebuie să lucreze în condiții sigure de muncă, iar în cazul în care activitatea este supusă unui grad mai mare de pericol, angajatului va fi informat din timp, iar activitatea sa va fi remunerată suplimentar. În cazul în care există pericole pentru sănătate, angajatorii trebuie să își informeze imediat angajații. Nicio informație nu ar trebui să fie ascunsă. Legislația muncii asigură protecția angajaților cât și a angajatorilor.