Care sunt formele de colaborare part - time?
Conform Codului Muncii, o persoană fizică își poate desfășura activitatea într-un mediu profesional de la vârsta de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, respectiv de la 18, fără acord. Astfel, chiar dacă un individ nu a devenit independent financiar, poate să se orienteze către locuri de muncă care să se potrivească capacităților și nevoilor sale.
Contractul de muncă poate fi pe o perioadă determinată sau nedeterminată, cu program complet de lucru (full time) sau parţial (part time). Pentru salariaţii full time programul complet de lucru este de 8 ore pe zi (40 ore/5 zile pe săptămână), iar pentru cei part time, programul poate varia, dar fără a depăși 30 ore/ 5 zile pe săptămână).
În funcțiile de situație, contractul de muncă poate fi încheiat pe perioadă determinată sau nedeterminată. Legislația română privind încadrarea în muncă a lucrătorilor sezonieri se aplică atât cetățenilor străini, cât și cetățenilor români. În ambele cazuri se încheie un contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată determinată cu lucrătorii sezonieri în vederea prestării unei activități care se desfășoară în funcție de succesiunea anotimpurilor.
În conformitate cu Codul Muncii din România, contractul de muncă pe durată determinată se poate prelungi ori de câte ori convin părțile, chiar și de la o lună la alta, cu condiția să nu depășească 36 de luni. Angajatorul poate încheia în mod succesiv, cu același angajat, cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată.
În afara contractului de muncă standard, există posibilitatea de a încheia cu angajatorul un contract de colaborare, valabil pentru persoanele fizice, persoanele fizice autorizate (PFA) sau juridice, înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Mai multe informaţii referitoare la relaţiile de muncă, protecţia muncii, sănătatea şi securitatea în muncă pot fi obţinute de pe site-ul Inspecţiei Muncii, precum şi de pe site-ul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. În ce privește tipul de colaborare cu program redus (part time), înainte de a ne preocupa de găsirea efectivă a unei ocupații este important să studiem formele legale prin care putem desfășura acest tip de activitate.
Contractul de muncă
Contractul individual de muncă este contractul în baza căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu. Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit. Contractul individual de muncă se încheie în baza acordului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat.
Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
Contract de drepturi de autor
Cesiunea drepturilor de autor se diferențiază de contractele de muncă în primul rând prin regimul juridic, total diferit aplicabil fiecărui tip de contract. Unui salariat cu contract de muncă i se aplică legislația în vigoare, dar celui care lucrează în baza unui contract de autor i se aplică în primul rând regulile speciale privind cesiunea drepturilor de autor.
Cadrul legislativ privind drepturile de autor este reglementat prin Legea 8/1996, cu modificările ulterioare. Veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală sunt drepturi de autor și servicii conexe, brevete de invenție, desene și modele, mostre, mărci de fabrică și de comerț, procedee tehnice și know-how.
Constituie obiect al drepturilor de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor.
Persoana fizică autorizată
PFA este reprezentată de persoana fizică autorizată prin lege să își desfășoare orice formă de activitate economică legală, folosind în principal forța sa de muncă. Prin acest tip de entitate juridică reprezentantul legal poate desfășura în toate domeniile, orice meserie, profesie sau îndeletnicire pe care legea nu le interzice în mod expres.
Pentru începerea activității unui PFA este nevoie în prealabil de pregătirea unor acte și depunerea acestora la Registrul Comerțului. Lista actualizată a documentelor necesare înființării unui PFA o puteți găsi pe site-ul oficial al Registrului Comerțului.
PFA poate angaja alte persoane cu contract individual de muncă (CIM) sau colabora cu terți pentru activitatea pentru care a fost autorizată. Conform Legii Nr. 182/2016, PFA poate desfășura activitățile pentru care a fost autorizată singură sau împreună cu alte 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat și înregistrat conform legii.
O persoană fizica autorizată își poate ține singură contabilitatea cu un minim de cunoștințe economice, acest lucru reprezentând un avantaj față de un SRL, unde contabilitatea este mai stufoasă și de cele mai multe ori necesită suportul unui contabil autorizat.
În definitiv, indiferent de ceea ce alegi pentru a desfășura o activitate part time, este important să înțelegi cu cât trebuie să te valorizezi, care este mediul în care vrei să lucrezi și ce semnezi înainte de a-ți începe munca. Indiferent că discutăm despre un contract de muncă, contract de cesiune a drepturilor de autor sau un contract de prestare servicii, este foarte important să îl citești cu atenție înainte de a semna.
Bibliografia
- https://ec.europa.eu/info/index_ro
- https://www.inspectiamuncii.ro/
- http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/
- https://lege5.ro/
- https://www.anaf.ro/
- https://www.onrc.ro/