Reintegrare în România pentru persoanele întoarse din străinătate
Un subiect dezbătut și aflat constant în atenția românilor este reintegrarea după întoarcerea din străinătate. Se aduc în discuții idei privind impactul pe care l-ar avea românii dacă s-ar întoarce în România, privind inovațiile și experiența cu care vin la pachet. Problema principală a românilor care aleg să se întoarcă în țară este șansa la reintegrare - procesul este îndelungat, iar de cele mai multe ori, mulți dintre ei decid să revină la vechiul loc de muncă.
Date statistice despre diaspora românească
Conform datelor oficiale, cel mai mare număr de români plecați în străinătate trăiesc în Italia, urmată de Spania, Statele Unite ale Americii sau Germania. În cadrul studiului comandat de RePatriot, privind diaspora românească, 47% dintre românii emigrați își doresc să se întoarcă în România. Se certifică faptul că sunt înregistrate 10 procente mai puțin decât în 2017, iar majoritatea doresc să îşi deschidă o afacere în România. Conform cercetrii, printre motivele pentru care românii decid să rămână permanent în străinătate sunt corupția, viața politică din prezent și mentalitatea comunității românești. În același timp, în cadrul aceleași cercetări sociologice, nu mai puțin de jumătate dintre români ar putea alege întoarcerea în țară dacă ar observa îmbunătățiri în sistemul sanitar, educațional sau simplificarea birocrației.
Totodată, nu doar piața muncii pare a nu fi pregătită să îi primească pe românii din diaspora, sistemul de învățământ pare a fi în aceeași situație. Fără un efort de instruire a profesorilor și a mediului de studiu pentru copiii celor recent întorși, specialiștii preconizează un viitor instabil pentru România. În acest moment, influențat de situația sanitară, fluxul migrației din ultimii ani s-a inversat. De la valurile succesive care părăseau România și îngrijorau economia națională și sustenabilitatea pe termen lung, trecem la un val nou, de reîntoarcere spre primele locuri de muncă.
Pe de altă parte, datele anunțate de către autoritățile locale fac diferența dintre românii din comunitățile istorice, cum ar fi cei din Republica Moldova, Serbia, Ucraina, și românii care au emigrat și care constituie diaspora. Astfel, din totalul de 9,7 milioane de români de peste granițe, 5,6 milioane sunt în diaspora. Sursa acestor date este reprezentată de misiunile diplomatice ale României.
Oportunități pentru românii care se întorc în România
Există o serie de strategii pentru reintegrarea românilor din diaspora, iar pentru atragerea acestora în țară, autoritățile apelează la diverse variante. De cele mai multe ori, acestea se concretizează sub forma unui suport financiar. De exemplu, românii care au lucrat în străinătate în ultimii trei ani pot beneficia de prima de instalare prevăzută în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
Conform legii, ”Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni”. Astfel, statul încearcă să stimuleze întoarcerea lucrătorilor români din străinătate. Totuși, e important ca ei să se încadreze în muncă în localitatea de domiciliu/reședință sau în localitățile învecinate acesteia, iar localitatea respectivă să se afle în una dintre zonele prevăzute în Planul Național de Mobilitate. Pentru cei care doresc să acceseze acces program de finanțare, lista localităților din cadrul acestui plan se pot regăsi în Hotărârea Guvernului nr. 903/2016. În condiția în care aceste criterii nu sunt respectate, prima de instalare nu se va încasa.
În același timp, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni oferă finanțări asociațiilor care doresc să ofere consultanță pentru acest tip de suport pentru românii care doresc să se întoarcă în țară. Concret, românii care revin în țară pot solicita ajutorul acestora pe oricare dintre problemele indicate, inclusiv în cazul deschiderii unei potențiale afaceri. În prezent, în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, există două departamente care se ocupă pe de o parte de relația cu comunitățile istorice, iar pe de altă parte cu românii din diaspora.
Consilierea vocațională și platformele de orientare în carieră
Consilierea profesională (cunoscută și sub denumirea de reabilitare profesională) este o formă profesională prin care se pot dezvolta abilitățile unei persoane până la punctul în care acestea pot îndeplini o vocație specifică. Consilierea poate fi făcută intern de către un angajator sau poate fi externalizată către companii specializate în aspecte profesionale ale ocupării forței de muncă. În prezent, datorită noii dinamici din piața muncii, a pierderii job-urilor, și a îngustării oportunităților pentru potențialii angajați, multe persoane au ales consilierea vocațională.
Reprofilarea devine astăzi un element esențial, nu doar după finalizarea studiilor, ci totodată în vederea schimbării profesiei actuale. În mod obișnuit, consilierea profesională începe cu o analiză a actualului loc de muncă pentru a culege informații și a oferi recomandări. În ceea ce privește reabilitarea profesională pentru cei nou reveniți în țară, consilierea vocațională se orientează de această dată și în sfera recomandărilor pentru cazare.
Pentru a sprijini consilierea profesională, consilierul trebuie să stabilească abilitățile și aptitudinile unei persoane printr-o evaluare profesională. Consilierii folosesc atât abordări standard (teste), cât și non-standard (interviuri, observații) pentru a obține informații. Rezultatele acestor teste permit evaluarea punctelor forte, a nevoilor și a potențialului în carieră. De asemenea, consilierul poate stabili dacă există bariere în calea învățării care vor trebui abordate înainte de începerea unui program vocațional.
Acest tip de consiliere, în contextul restricțiilor sanitare și a distanțării fizice, este indicat a fi desfășurat online. Prin intermediul platformei www.lucrezdinnou.ro , românii de pretutindeni pot primi consiliere vocațională gratuită, alături de o orientare în carieră specializată și oferte de job-uri diverse. Pentru mai multe informații se poate accesa site-ul www.lucrezdinnou.ro, și apela sau scrie la 0728354651 sau lucrezdinnou@asociatiasocialincubator.org.
BIBLIOGRAFIE
www.edu.ro
www.dprp.gov.ro