OUG 220/2020 - Sprijin financiar pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani
Dacă ai peste 50 de ani și îți cauți un loc de muncă, avem vești bune, atât pentru tine, cât și pentru angajatori. Pentru a stimula piața muncii, 50% din salariul angajatului de peste 50 de ani se întoarce de la stat către angajator timp de 12 luni. Citește în continuare pentru a afla mai multe despre OUG 220/30.12.2020
Din păcate, persoanele peste 50 de ani întâmpină dificultăți la angajare, iar această situație s-a acutizat în urma pandemiei de Covid-19. Foarte mulți oameni, în special din industria HoReCa și-au pierdut locul de muncă în ultimul an. Ca atare, ne confruntăm, la nivel social, cu o situație de risc în ceea ce privește stabilitatea financiară a persoanelor de peste 50 de ani. Pe de altă parte, angajatorii sunt reticenți în a angaja persoane trecute de 50 de ani, cu toate că experiența de muncă a acestora este un avantaj competitiv.
Pentru a stimula piața muncii și a ameliora această situație, la finalul anului trecut a fost promulgată Ordonanța de Urgență 220/30.12.2020, publicată în Monitorul Oficial la 31 decembrie. Conform legii, statul va acoperi jumătate din salariul convenit (în cuantumul a maxim 2.500 de lei), pentru firmele care aleg să angajeze persoane peste 50 de ani. În același timp, suportul financiar nu este rezervat exclusiv persoanelor peste 50 de ani. În cadrul aceleiași ordonanțe intră și persoanele între 16 si 29 de ani care sunt înscrise în prezent ca șomeri la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Cine poate obține această subvenție?
Profilurile oamenilor pe care ar trebui să-i angajeze firmele ca să primească sprijinul de maxim 2500 de lei lunar, ce reiese din OUG 220 şi din Anexa Ordinului ANOFM nr. 2 din 2021, sunt următoarele:
- oameni în vârstă de peste 50 de ani, ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă sau de alertă, înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă;
- oameni cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani, înregistraţi ca şomeri în evidenţa AJOFM;
- persoane în vârstă de peste 50 de ani sau persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, cărora, în anul 2020, le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere, înregistrate ca șomeri în evidența agenţiei.
Ce acte sunt necesare pentru întocmirea dosarului de aplicare?
Procedura de acordare a sumelor prevăzute la Art. I din OUG 220/2020 este disponibilă aici. În vederea întocmirii dosarului de aplicare pentru obținerea subvențiilor lunare, este necesară completarea următoarelor documente:
ANOFM precizează că, pentru o bună funcționalitate a formularelor PDF, nu trebuie utilizat browser-ul pentru deschidere, ci este necesar ca documentele să fie descărcate și să fie folosite aplicații dedicate (de exemplu, ultima versiune Adobe Reader).
ATENȚIE: Pentru acordarea sumelor prevăzute de către ordonanța de urgență, angajatorii trebuie să încheie cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București în raza cărora aceștia își au sediul social, până la 1 septembrie, o convenție potrivit modelului. Acest model poate fi descărcat de aici.
De asemenea, pentru a primi subvenția, angajatorii trebuie să depună o cerere însoțită de:
1. Declarație pe propria răspundere dată de reprezentantul legal din care să rezulte că nu sunt în faliment, dizolvare, lichidare și că nu sunt instituții și autorități publice.
2. Actele de identitate ale persoanelor încadrate în muncă din categoriile prevăzute mai sus, în copie.
3. Actele în baza cărora au fost încadrate în muncă persoanele din acele categorii (tot în copie).
ATENȚIE: Pentru cetățenii români din categoriile de vârstă respective cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state din motive neimputabile lor, prin concediere, pe lângă documentele de mai sus, angajatorii trebuie să depună actele în baza cărora au încetat raporturile de munca, în copie, însoțite de traducerea legalizată în limba română sau, după caz, documentele care atestă încetarea raporturilor de muncă.
OUG 220/2020
Conform temeiului legal, angajatorii primesc suport financiar în suma maximă de 2500 de lei dacă angajează persoane fără loc de muncă cu vârsta peste 50 de ani:
Art. 1, al. 1: Angajatorii care în perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2021 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă sau de alertă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani, înregistrate ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, precum şi cetăţeni români, încadraţi în aceleași categorii de vârstă, cărora în anul 2020 le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.
De reținut din acest paragraf de lege este și faptul că tipul contractului de muncă trebuie să fie pe perioadă nedeterminată și, de asemenea, cu normă întreagă. În plus, încadrarea în muncă trebuie să fie făcută în perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2021. O angajare ulterioară datei de 1 septembrie 2021 înseamnă că firma angajatoare nu mai poate beneficia de acest sprijin financiar din partea statului.
OUG. 220 enunță care sunt condițiile ce trebuiesc respectate pentru ca firmele să poată beneficia de subvenția amintită:
Menținerea raporturilor de muncă - Art. 1, al.2: Angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni prevăzut la alineatul (1).
Să nu facă parte din categoriile:
a) instituţii şi autorităţi publice, așa cum sunt acestea definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și prin Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare;
b) angajatorilor care, la data solicitării acordării acestor sume, se află în faliment, dizolvare, lichidare, care au activităţile suspendate sau asupra cărora sunt impuse restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Ce se întâmplă în schimb dacă nu sunt respectate obligațiile prevăzute de lege, întocmai cu termenele stabile?
Conform art. 1, al. 6: Angajatorii care încetează contractele individuale de muncă ale persoanelor prevăzute la alin. (1) anterior termenelor prevăzute la alin. (1) și (2) sunt obligați să restituie în totalitate agențiilor pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă anterior termenului menționat, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării contractelor individuale de muncă, dacă încetarea acestora a avut loc în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 alin. (1) lit. d) și e) și art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Avantajele în angaja persoane trecute de 50 de ani
Subvenția acordată prin intermediul ordonanței de urgență 220/30.12.2020 îi oferă angajatorului posibilitatea de a oferi, timp de un an, un salariu pe jumătatea celui stabilit cu angajatul. Pentru firme, acesta înseamnă un plus financiar de 30.000 de lei.
Dincolo de aspectul financiar prevăzut de OUG 220, angajarea unei persoane trecute de 50 de ani mai prezintă și alte avantaje. În primul rând, este vorba despre experiență. Fie că este un domeniu medical, alimentar sau comercial, angajatorul nu va avea doar un angajat dispus să învețe și determinat să lucreze. Angajatul va avea o experiență în muncă și de viață diverse, putând folosi această experiență în avantajul firmei.
De asemenea, conform studiilor, un angajat de peste 50 de ani este mai puțin dispus să își schimbe locul de muncă după doi sau trei ani. Întrucât experiența în domeniu este deja formată, acesta va valorifica mai mult stabilitatea locului de muncă.
Dacă ai peste 50 de ani și îți cauți loc de muncă, ar putea fi util să reamintești unui potențial angajator de aceste avantaje. În cazul în care vrei să discuți cu un consilier profesional care să te ajute să te pregătești pentru un interviu, nu ezita să ne contactezi.
Surse:
- https://www.economica.net/firmele-pot-primi-pana-la-2-500-de-lei-de-la-stat-pentru-fiecare-somer-din-anumite-categorii-vulnerabile-angajat-de-la-1-ianuarie_195214.html
- https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24527584-procedura-2-500-firmelor-angajatii-pierdut-locul-munca-tinerii-trebuie-faca-angajatorii.htm
- http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/235841
- https://www.calculatorvenituri.ro/ce-trebuie-sa-faca-angajatorii-pentru-a-deconta-din-salariile-persoanelor-in-varsta-de-peste-de-ani#_=_
- https://www.anofm.ro/index.html?agentie=&categ=6&subcateg=1&idpostare=15007
- https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/anofm-formulare-necesare-incheierii-conventiei-si-solicitarii-subventiei-conform-art-i-din-oug-nr-220-2020-s10602/
- https://www.monitoruloficial.ro/